Drones – Skyeye

Op woensdagavond 22 oktober was Geert Nijst te gast als spreker tijdens een lezing in het kader van “DIA Slim in wetenschap, sterk in technologie, bedrijvig in economie”.
Deze CEO van Skyeye, een Limburgs innovatiebedrijf wist inderdaad de drie pijlers van onze school schitterend te onderschrijven. Op een enthousiaste en heldere manier beschreef hij de 101 mogelijkheden van Drones:
1. De brandweer kan er verborgen brandhaarden mee ontdekken en bestrijden.
2. De politie kan het gebruiken bij opsporingen of bij het veilig begeleiden van een massa.
3. In de veeteelt is een drone als een science-fiction herder die z’n kudde bijeenhoudt; in de landbouw kan het een goede of slechte oogst voorspellen met alle economische gevolgen vandien.
4. De gele drone van DHL dropt pakjes tot in de verste uithoeken, zonder tijd te verliezen in de file.
5. Windmolens controleren is een klein klusje met een drone.
6. In de monumentenzorg, geen halsbrekende toeren meer om een barst te ontdekken: de drone klaart de klus in alle veiligheid.
7. Ook op olieboorplatformen biedt de onbemande hoogvlieger ongekende service.
8. Wie kan tegen drones zijn als je ziet hoeveel hulp een drone kan bieden in regio’s met overstromingen of andere rampen?
9. Security heeft een belangrijke partner in de drones; het is niet meer zover af dat een drone een inbreker kan aanspreken wanneer hij ontdekt dat hij ook een wapen draagt.
10. En dan vergeten we nog dat drones grandioze foto’s maken, zorgen voor snelle orgaantransplantaties, mapping van grote gebieden, enz..
Dat het ontwerpen van drones een serieuze impact heeft in de lokale economie is een open deur intrappen. Nochtans geraakt deze business niet ‘van de grond’ om juridische redenen: volgens de Belgische wetgeving heeft een onbemand ‘voertuig’ geen verzekerde toegang tot het luchtruim.
Wat een drone nog allemaal zou kunnen? Vraag het aan een kind dat nog kan dromen… De lezing was een directe uitnodiging om met jongeren op zoek te gaan naar nieuwe technologische uitdagingen.
Bert, een jongeman die investeerde in en werkt voor Skyeye, sprak nadien eveneens met veel enthousiasme over zijn ervaringen met drones. Ook hij wist de omstanders te boeien.
Alvast één leerling, Rob Van Dessel van 6 IW, maakt z’n GIP over drones op zonneënergie. Hopelijk volgen vele andere projecten!

Klik hier voor een diashow (28 foto’s)

This entry was posted in Bezoekers, Events, Technologie and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *