Gezonde dag

Op donderdag 23 oktober vond voor de 10de keer de gezonde dag plaats voor alle leerlingen van het vierde jaar.
In de loop van de jaren paste deze activiteit in het kader van de vakoverschrijdende eindtermen zich aan aan de maatschappelijke visie op gezondheid. Zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid komen aan bod.
Ook dit keer begon de dag met een uitgebreid gezond en lekker ontbijt. Rustig je tijd nemen om te eten is een prima starter van de nieuwe dag. Nadien volgden gevarieerde workshops waarin aangetoond werd dat een gezond lichaam thuis hoort in een gezonde geest (of is het omgekeerd?!). Jongeren konden proeven van yoga: een uurtje op zoek gaan naar je lichaam maakt rustig. Aan de hand van allerlei meettoestellen kon het BMI, het vetgehalte en de bloeddruk worden gemeten; opmerkelijk hoe jonge mensen bekommert zijn om hun BMI, maar niet weten wat “een hoge bloeddruk” inhoudt. Een diëtiste legde de basisprincipes van de gezondheidsdriehoek uit en gaf er zelfs een gezond receptje als toetje bij. Eutonie, macrobiotiek: je lichaam kennen en de binnen- en buitengaande krachten voelen en … veel lachen: het ideale recept voor een goede gezondheid. En wat dacht je van een zoektocht naar je temperament: ben je een aards of een vuurtype? Een groepje leerde ook de gevaren van lawaaihinder voor de oren kennen. De leerlingen kwamen ook in contact met mensen die ooit problemen hadden gehad met hun gezondheid en zich ongelukkig voelden: een ex-alcoholist won ieders hart door zijn eerlijke en zeer herkenbare getuigenis, meisjes met eetstoornissen gaven tips om die te herkennen en vermijden. Bijzonder leuk én instructief was ook de workshop reanimatie. De dag eindigde met “samen gezond bewegen”.
Gaat één dag in een schooljaar de jongeren gezond maken? Zeker niet! Proeven van allerlei vormen van gezondheidsbewuste levensvormen maakt hen wel bewuster van het belang van de ‘mens sana in corpore sano’.

Klik hier voor een diashow (103 foto’s)

This entry was posted in Events, Gezondheid and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *