Spinup-dag IMEC

Gisteren, 30 september, trokken leerlingen van 6A (Latijn-Wetenschappen ), 6C (Wetenschappen-Wiskunde) en van 6E (Industriële wetenschappen) naar IMEC in Heverlee voor het Quantum-SpinOff project.
Evert Verrycken en Tijmen Croonen stuurden ons hun ervaringen van die dag en die waren duidelijk bijzonder boeiend  en leerrijk.

Op dinsdag 30 september verzamelden de leerlingen van 6ACE zich om 8u in het station van Aarschot. De bestemming van hun reis: IMEC (Heverlee). Daar werd vandaag het startschot gegeven voor het Quantum-SpinOff project, waaraan onze studenten deelnemen in de vorm van hun onderzoekscompetentie.

Eens aangekomen werden we naar een grote zaal geleid waar we tijdens de voormiddag info zouden krijgen over IMEC, de kwantumfysica, en ons project. Renaat Frans werd als eerste aan het woord gelaten. Hij leidde ons in in de wereld van de kwantumfysica. Daarna gaf Jan Genoe ons meer uitleg over de samenwerking tussen die kwantumfysica, technologie en het ondernemen. Verder genoten we nog voorstellingen van o.a. de onderzoeksgroepen die partner zijn van het project, de deelnemende scholen, het Agentschap Ondernemen en DSP Valley. Daarna was het tijd voor de lunch.

Zodra we voldaan waren, vlogen we er weer in. We werden geïnformeerd over het eigenlijke doel en ook het verloop van de wedstrijd. Daarna was het tijd om onze begeleidende onderzoeker te ontmoeten. Inge Verboven doet onderzoek naar OLEDS en zal ons tijdens het project hier en daar een handje toesteken.

Vervolgens werden we ingeleid in de wereld van de chip, waar IMEC veel onderzoek naar doet. Zo mochten we ook een Cleanroom (plaats van onderzoek) bezoeken. Om de dag af te sluiten kregen we nog een lezing van Jan Bormans over het Bussiness Model Canvas, want wat is nu technologie zonder het verkoopbaar te maken. Na een vermoeiende, maar heel interessante dag keerden we terug huiswaarts.
EV

Vandaag zijn we naar IMEC gegaan om een inleidende presentatie bij te wonen over het project over WOLEDS. IMEC is een bedrijf dat onderzoek doet naar de toepassing van, en verbetering van LEDS en chips. Ook is er een afdeling die onderzoek doet naar hersenactiviteit en meer bepaald ziektes in de hersenen (voor de testen hiervan gebruikt men vissen). We zijn met de trein vertrokken vanuit Aarschot omstreeks 8u richting Leuven. Daar aange-komen namen we bus 2 richting Heverlee campus.

Eerst werden we verwelkomd, we kregen het programma en een naamkaartje. Dit omwille van de veiligheid om te weten wie men was en van welke school men kwam.

In een grote zaal kregen we wat meer uitleg over de link tussen kwantumfysica, technologie en ondernemen. Met aansluitend voorstellingen van de onderzoeksgroepen. Jammer genoeg was er wel wat vertraging op beeld en geluid, ook duurde de presentatie 3 uur aan één stuk zonder pauze. 

Nadien volgde de voorstelling van de deelnemende scholen en het Agentschap Ondernemen.

Daarna was er een uurtje pauze waarin we de tijd kregen om te eten: er werd ons een broodje, drankje en een stukje cake aangeboden.

In de namiddag ging iedere school apart rond in een doorschuifsysteem. Wij kregen eerst nog wat extra informatie over WOLEDS en voorbeelden van uitvindingen in verband ermee. Waar men nu aan werkt zijn LEDS die uiterst dun zijn, doorschijnend zijn en plooibaar zijn. Men probeert om deze LEDS in textiel te verwerken voor bijvoorbeeld fluorescerende vestjes met lichtgevende stroken. Het voordeel aan WOLEDS is dat deze werken met een lage spanning (3 tot 5 V) waardoor er minder gevaar is voor elektrische schokken.

Er werd ons ook de tijd gegeven te brainstormen over onze uitvinding. Er waren al enkele ideeën zoals wegmarkeringen, vlaggen, brillen, nooduitgang,…
Na een uurtje gingen we naar het volgende deel: uitleg over de cleanroom en bezichtiging hiervan. Een cleanroom is een stofvrije kamer, diegene die wij bezichtigd hebben bezat 1000 stofdeeltjes per m³ terwijl men normaal gezien ongeveer 35 miljoen stofdeeltjes bezit per m³ lucht.
Om af te sluiten werd ons nog uitgelegd hoe we een businessplan moeten opstellen.

Hierna gingen we met de bus terug naar het station waar we de trein terug naar Aarschot namen.
TC

Klik om te vergroten!

This entry was posted in Binnenland, Events, Excursie, Fysica, Technologie, Wetenschap and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *