Bericht uit India – 4

VRIJDAG 29 AUGUSTUS 2014
Onze reis loopt stilaan op zijn einde. Het is onze voorlaatste dag in India. Vandaag is een feestdag, het feest van Ganesh. Dit is het eerste echte Hindufeest dat is ontstaan toen de Britten hier nog bestuurden. Een van de opstandelingen tegen het Britse regime is een jaar voor de onafhankelijkheid begonnen met dit feest en dit is uitgegroeid tot een groot feest, dat deels ook in het teken staat van hun onafhankelijkheid. Veel mensen zijn thuis vandaag, dus het is een pak rustiger op de weg. Vandaag gaan we naar Polambakkam, de plaats waar Damiaanactie in India is ontstaan.
De leprakolonie in Polambakkam is een stuk kleiner dan Pope John’s garden. De mensen die er verblijven daalt jaar na jaar, waardoor er plaats over is. Deze wordt nu, heel recent nog maar, gebruikt om een palliatieve afdeling voor leprapatiënten op te zetten. De eerste drie personen zijn reeds aangekomen en ze worden super begeleid in de laatste weken/maanden van hun leven.
Na de middag blijkt echter al snel dat de site vroeger véél groter was. We wandelen een paar honderd meter en komen op een verlaten stuk van de oorspronkelijke site. Op deze plaats bevindt zich ook het kamertje van Claire Vellut, waar ze meer dan veertig jaar verbleef. Ook aan de overkant van de straat vinden we nog gebouwen die tot de oorspronkelijke site behoorden. Deze zijn echter overwoekerd. Hier is dus Damiaanactie in India ontstaan. Overal zijn afbeeldingen van Frans Hemerijckx te zien. Deze twee delen van de site zijn echter terug eigendom van de staat geworden omdat het contract van bruikleen is afgelopen. De plaats met de kamer van Claire wordt niet meer gebruikt, de andere wel. Hier wordt de verzorging door de overheid geregeld. Of de mensen het er goed hebben is echter bedenkelijk. De toestand van de gebouwen waarin ze verblijven alleen al is schrijnend. Het verschil met de kolonie die door Damiaanactie wordt onderhouden kan niet groter zijn.
We hebben tevens de eer om kennis te mogen maken met een man die jaren met Dr. Hemerijckx en Dr. Vellut heeft samengewerkt. Met heel veel plezier dacht hij terug aan die dagen en vertelde hij ons in geuren en kleuren de volledige geschiedenis van de kolonie en van de twee dokters. Vooraleer we terug richting Chennai vertrekken genieten we nog van een verse kokosnoot om daarna afscheid te nemen van iedereen.
Op de terugweg, het is ondertussen donker, stoppen we op een plaats met veel lichtjes en muziek. Vandaag is het feest ter ere van de geboorte van Ganesh. Afbeeldingen in licht, gigantische beelden en bloemstukken, vuurwerk, muziek, offers en een stoet, dat zijn de taferelen in de straten deze avond. We mengen ons onder het volk en genieten van de feestende menigte. Morgenavond is namelijk onze laatste dag…

JH


Klik hier voor een diashow (17 foto’s).


Logo by Isabeau Goddé

This entry was posted in Buitenland, Damiaan, Engels, Events and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *