Bericht uit India – 2

Een nieuw verslag van onze correspondent in India.

MAANDAG 25 AUGUSTUS 2014
Om vijf uur worden de meesten onder ons al wakker, gewekt door het ochtendgebed van de moslims. Vandaag blijven we de hele dag in het hospitaal. ’s Morgens zien we hoe genezen verklaarde leprapatiënten zelfzorg wordt aangeleerd. Hun handen en voeten zijn vaak gevoelloos geworden en dus voelen ze het niet als ze een wonde krijgen. Hun voeten laten ze weken in een badje, waarna ze met een steen over hun voet schrapen. Hierna worden wondjes verzorgd, de voet ingeolied en een verband aangebracht. Ook Tine helpt bij de verzorging van iemands voet. Hierna toont Peter, de fysiotherapeut van het hospitaal, hoe de hand van een patiënt wordt voorbereid op een operatie. Na de middag mogen we de operatie van een klauwhand meemaken. Op het einde van de operatie moet de hand gegipst worden en hier mag Tine opnieuw assisteren. Uiteindelijk komen Gheeta en haar mama, die multiresistente TBC had, langs om te zien hoe het met hen gaat. De mama wordt, na 18 maanden genezen verklaard en ze krijgen nog voor twee maand voedingssupplementen mee, die overhandigd worden door de drie leerlingen. Zo’n lange dag weekt heel wat los en in een interview worden de leerlingen nog gevraagd hoe ze zich na zo’n dag voelen. Bij alle drie komt hetzelfde terug: in het begin is het wat onwennig en hadden ze wat angst, maar uiteindelijk komt het besef dat je eigenlijk mensen aan het helpen bent en dat geeft een gevoel van voldoening.

DINSDAG 26 AUGUSTUS 2014
Vandaag gaan we op verplaatsing. In de voormiddag bezoeken we het “healthcamp”. Het concept houdt in dat met een jeep met megafoons wordt omgeroepen dat er gratis consultaties zijn. Mensen die zich willen laten onderzoeken worden opgepikt en naar de tent gebracht. In deze tent staan langs weerszijden tafels opgesteld.
De linkse kant is voor consultaties, aan de rechtse kant kunnen de mensen dan gratis medicatie afhalen die hen werden aangeraden bij de consultatie. Deze gezondheidskampen hebben vooral als bedoeling om lepra, TBC en diabetes op te sporen. Mensen met andere aandoeningen worden ook gediagnostiseerd, krijgen indien mogelijk reeds gepaste medicatie mee en worden doorverwezen. Bevreemdend was wel dat het gezondheidskamp “officieel” werd geopend, met een lint dat werd doorgeknipt, gevolgd door applaus. ’s Middags gaan we in een dorpje eten om daarna even in het supermarktje dat onder het restaurant lag binnen te wandelen. Hierna vertrekken we om eem TBC-patiënt thuis te bezoeken. Onderweg stoppen we bij een prachtige Jain tempel.
Plots stoppen we langs een drukke straat. We moeten uitstappen en over de zijrails van de weg klimmen. Daar volgen we een paadje tussen de bomen en zo komen we bij een vijftal hutjes. In een van deze hutjes ligt de TBC-patiënt. Pakkend is wel dat het dochtertje lege plastiek flessen als knuffelbeer heeft. De twee kinderen krijgen nog wat geschenkjes en zo is de goed gevulde dag alweer snel omgegaan.

JH


Klik hier voor een diashow (13 foto’s).


Logo by Isabeau Goddé

This entry was posted in Bezinning, Buitenland, Engels, Events, Gezondheid and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *