Vredesloop in Aarschot

Woensdagvoormiddag 14 mei 2014 herdachten 6000 jongeren van alle secundaire scholen van Aarschot de vreselijke gebeurtenissen die zich 100 jaar geleden tijdens de eerste wereldoorlog in Aarschot afspeelden. Aarschot kreeg de titel “martelaarsstad” omdat 173 onschuldige burgers “zomaar” werden afgemaakt door de Duitse bezetter. Vanaf augustus 1914 werd Aarschot een ware spookstad: burgers uitgemoord, gebouwen verwoest.
Vandaag scheen de zon en zagen we alleen blije gezichten. De massa jongeren, meestal in witte T-shirts, met daartussen de leerkrachten in gele of oranje fluohesjes, vormde een kleurrijke mensenzee die vertrok vanop de parking Demervallei. Het duurde bijna een half uur vooraleer iedereen kon beginnen aan de tocht van 2,5 of 5 km lopend, stappend, joggend via de Grote Markt waar destijds de burgers werden samengebracht vooraleer ze via de Martelarenstraat (what’s in a name!) naar de Leuvensestraat, Leuvensesteenweg via de Leenstraat tot aan de Gijzelaarsstraat werden gebracht om daar – als ze de pech hadden de derde in rij te staan!- 1-2-3 werden neergeschoten. Ook de leerlingen deden deze toer, en kwamen terug via de kerk, waar destijds honderden mensen (onder wie ook paters pipcussen die les gaven in het toenmalige Damiaansgesticht) werden opgesloten.
Alles verliep gesmeerd. De sfeer was opperbest. Wanneer de Grote Markt volgelopen was, waren er enkele toespraken van Lorenzo (de 18-jarige initiatiefnemer van het hele gebeuren!), de burgemeester en een vertegenwoordigster van het Kinderkankerfonds. Aan haar werd een cheque van meer dan € 17000 overhandigd. Onze DIA-leerlingen brachten hiervan bijna € 4000 samen!
Onze DIABLOG-reporters en fotograaf stonden op de eerste rij en maakten unieke beelden!
Zoveel jongeren samen van alle scholen, van alle netten: een activiteit om niet te vergeten! Vooral een boodschap om niet te vergeten: nooit nog zo’n oorlog!


Klik hier voor een diashow (93 foto’s).

This entry was posted in Events and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *