Oud-leerling DIA maakt geneesmiddel

Donderdagavond 24 april kwamen een 60-tal mensen luisteren naar Johan Verbeeck, oud-leerling van DIA. Hij studeerde in 1987 af in de richting natuurwetenschappen. Na zijn studies diergeneeskunde kreeg hij bij zijn werkgever Janssen Pharma de kans een diploma toxicologie te behalen in Engeland. Zijn gedrevenheid en wetenschappelijke interesse brachten hem er uiteindelijk toe in 2012, samen met een team, SIRTURO op de markt te brengen, een zeer efficiënt geneesmiddel tegen TBC.
Johan bracht zijn levensverhaal en de ontstaansgeschiedenis van het nieuwe geneesmiddel op een bijzonder boeiende manier. We deelden in de spannende momenten van de officiële erkenning en waren blij met de uiteindelijke bekroning door Johnson&Johnson. We zijn vooral fier op deze oud-leerling die door zijn uitvinding ook aan Damiaan doet denken; Sirturo zal immers ook lepra bestrijden.
Tussen de (duidelijke) slides van de voorstelling verdient er eentje speciale aandacht: de “goede raad” aan jonge studenten wetenschappen (die de avond trouwens heel goed hebben gepresenteerd!). Een top-wetenschapper die op een verstaanbare manier vertelt hoe een geneesmiddel ontstaat, werkt, op de markt komt en bovendien zijn publiek kan boeien met interessante anekdotes over ‘serendepity’ en peniciline of het experiment met een magere en een zwaarlijvige tweeling wiens uitwerpselen een dikke en een magere rat tot gevolg heeft: dat is wereldklasse! Zijn neef en oud-leerkracht André Peeters vond terecht dat deze Langdorpenaar, wereldburger en oud-DIA-leerling een nobelprijs verdient!


Klik hier voor een diashow (34 foto’s)

This entry was posted in Events, Technologie, Wetenschap and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *