Bezinningstocht naar Ieper

Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van Wereldoorlog I gaan voortaan alle vijfdejaarsleerlingen op bezinningstocht naar Ieper en de Westhoek. De klassen 5 GH NOPQ beten maandag 31 maart de spits af. Enkele leerlingen schreven tijdens de lange terugreis een boeiend en soms ontroerend verslag voor DIABLOG. Dankjewel Arne, Diego, Jesse!

’s Morgens zijn wij op de bus gestapt en zijn we vertrokken richting onze eerste stop: de graven van de overleden soldaten. Er lagen er zeer veel en het was zeer indrukwekkend. Toen ik de begraafplaats betrad, kreeg ik een ontzagwekkend gevoel. 44061 soldaten lagen daar begraven op deze relatief kleine plaats. Dit had ik nooit kunnen denken. Ik had gedacht aan een begraafplaats zoals er vele zijn, maar deze was toch helemaal anders. Het eerste wat mij opviel waren de vele namen (waartussen ik automatisch naar familie ging zoeken!).
Wat mij al vanaf de weg was opgevallen waren verschillende bunkers. Even verder, op een andere begraafplaats lagen vierkante tegels met vaak meer dan 1 naam erop. Waren het echt begraafplaatsen van Duitsers of waren het gedenkstenen ter ere van de vele Duitse soldaten? Het was in elk geval heel indrukwekkend allemaal.
Vervolgens zijn we naar Ieper gegaan. In het centrum kregen we ruim de tijd om ’s middags te eten en vrij rond te wandelen. De leerkrachten hadden ons verteld dat we om 13.55 aan de afgesproken plaats moesten zijn. We waren natuurlijk op tijd! In Ieper hebben we de kathedraal bezocht. Daarna stapten we naar het oude stadhuis. We bezochten ook de indrukwekkende Menenpoort, met alle namen van gesneuvelde soldaten die nooit teruggevonden zijn. Daar zagen we ook de stadsmuur die de stad omringt sinds de middeleeuwen.
Vandaar zijn we naar de loopgraven gereden: daar waren zeer indrukwekkende en schokkende beelden te zien. Toen we naar buiten gingen, zagen we dan de originele loopgraven. Wij vonden het leuk dat de mensen dit zorgvuldig hadden bewaard. Er was wel één minpunt: er was één van de loopgraven gesloten en toegegroeid. We zijn ook in de tunnels geweest en daar was er wel veel water. Maar al bij al was het wel interessant.
Dan zijn we naar Hill 62 gereden, dat was zo’n 200 meter verder. We zijn daar op de berg gelopen en we genoten van het uitzicht. We vonden dat we wel veel op de bus hebben gezeten.


Klik hier voor een diashow (117 foto’s)

This entry was posted in Events and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *