5ACE zweven

Met een zweefvliegtuig de lucht in, (bijna) iedereen droomt daar toch van!
Verklaren hoe een vliegtuig in de lucht blijft, vraagt echter heel wat wetenschappelijke kennis. De afgelopen weken beten onze leerlingen van 5 Industriële Wetenschappen en Latijn-Wetenschappen zich vast in de vrij complexe materie van de vliegtuigaerodynamica (sommigen offerden hiervoor zelfs meermaals hun lunchpauze op!). Liftkracht, geïnduceerde weerstand, flappen, stallspeed, rollen, gieren, aanvalshoeken,…het heeft nu geen geheimen meer voor hen!
De kers op de taart was dan ook het bezoek aan de Diestse Aero Club, een zweefvliegclub met als thuisbasis het militaire vliegveld van Schaffen. Hier ging de theorie omgezet worden in de praktijk, tenminste als het weer zou meezitten! En dat deed het, onder een stralende hemel ging het vrijdag 28 maart richting Schaffen, waar we hartelijk onthaald werden door enkele leden van de club. In een boeiende uiteenzetting kwamen achtereenvolgens de geschiedenis van het zweefvliegen, de records en limieten van deze sport en vervolgens ook nog deel specifieke aerodynamica van zweefvliegen aan bod. Vervolgens kon iedereen eens ervaren hoe het is om in een zweefvliegtuig te zitten, de hendels en de pedalen te bedienen, de metertjes te bestuderen,….op de grond voor alle duidelijkheid!
Iets gewaagder werd het in de vliegsimulator en daar bleek al snel dat theorie omzetten in de praktijk toch niet zo simpel is, de ontelbare crashes spraken boekdelen!
Maar dan op naar het echte werk: de lucht in! Met een motorvliegtuigje ging het naar ongeveer 400 m en dan volgde een zweefvlucht van ongeveer twintig minuten met de instructeur op de achterbank.
Veilig terug op de grond (sommigen wel wat wit om de neus) waren de commentaren unaniem: “fantastisch, zalig, onbeschrijfelijk,…..” . Een unieke ervaring! Met heel veel dank aan het team van de club!

KS


Klik hier voor een diashow (14 foto’s).

This entry was posted in Binnenland, Events, Excursie, Technologie and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *