Technologie Olympiade

Robbe Ceuppens van 6 Industriële Wetenschappen eindigde op de 34ste plaats van de Technologie Olympiade. Een zeer mooie score voor Robbe en voor het Damiaaninstituut. Robbe schreef voor DIABLOG dit verslag:

Op 5 februari had onze klastitularis ons ingeschreven om mee te doen aan de technologie olympiade. Als we het examen hadden afgelegd moesten we wachten op de scores en dan wisten we ook meteen of we naar de finale mochten gaan. Uit een kleine 1500 deelnemers van de eerst ronde mochten er 48 studenten door naar de finale. Ik was één van die finalisten met een score van 97 op 128. Op woensdag 12 maart 2014 was het dan zover. De finale werd georganiseerd in Brussel. Met 48 finalisten moesten we eerst weer een theoretisch examen afleggen. Niet alleen de theoretische kennis werd getest ook de praktische vaardigheden. We kregen vier praktische proeven voorgeschoteld. De eerste proef was een chemische proef. Hierbij kregen we vier genummerde flesjes. Aan de hand van geuren en enkele teststrips moesten we te weten komen welke oplossing er aanwezig was in elk potje. De tweede proef was een pneumatische proef. We kregen een bord waar allerlei pneumatische schakelaars waren op vastgezet. Met deze schakelaars moesten we een cilinder snel laten uit gaan en traag gecontroleerd weer laten ingaan. De derde proef vond ik het leukste. We kregen een simulator van een echte spoorwegverbinding tussen Leuven en Erps-kwerps. Al de verkeersregels voor treinen werden vooraf toegelicht en moesten we zo goed als mogelijk toepassen in de simulator. Ook moesten we rekening houden met het welbevinden van de passagiers en het zo economisch mogelijke rijden. De vierde en laatste proef was een proef om een gebouw zo schuin mogelijk te laten overhellen. Dit gebouw moesten we maken met blokjes van “Yenga”. De afstand die zijwaarts en in de hoogte werd bereikt werd gemeten. Dit bepaalde dan je score.
Nadat alle punten opgeteld waren werd de prijsuitreiking gehouden waar ik op een 34ste plaats eindigde. We kregen een jaarabonnement op wetenschap in beeld, 2 cinema tickets en nog een goody bag. Achteraf konden we nog even praten op de receptie met een hapje en een drankje. Het werd een leuke en leerrijke woensdag namiddag.

This entry was posted in Events, Technologie and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *