Alcamo te gast bij 4AB

Vorige week ontving 4AB de leerlingen uit Alcamo, Sicilië. Hieronder een verslag en foto’s.

Zaterdag 8 maart was het zover: 4AB kon eindelijk aan het tweede deel van de klasuitwisseling beginnen. Gedurende een week zouden onze leerlingen hun Siciliaanse gasten huisvesten en rondleiden in Vlaanderen. Het was een blij weerzien aan de DIA-rotonde. Na de hartelijke begroetingen ging elke Siciliaan met zijn gastgezin mee naar huis.

Na het weekend, dat in het gezin werd doorgebracht, zagen we op maandag de ganse groep terug op school. Directeur Smeets verwelkomde onze gasten samen met de Italiaanse leerlingen uit Putignano, die op dat moment te gast waren bij 4C. Een chocoladeworkshop in Delvora werd heel erg gewaardeerd: de leerlingen uit Alcamo leerden zelf pralines maken, mochten proeven en op het einde van de workshop werden er al vele cadeautjes voor het thuisfront gekocht. Na een korte Nederlandse les voor beginners was het al lunchtijd en in de namiddag stelden onze leerlingen ons land aan hun gasten voor aan de hand van PowerPointpresentaties. De dag werd afgesloten met een fotospel in Aarschot.

Dinsdag was een doe-dag. We bezochten Technopolis en het speelgoedmuseum in Mechelen. Allerlei experimenten zélf doen bleek ook leerlingen die niet in wetenschappen zitten te boeien. Hoe voelt wandelen op de maan? Kan je jezelf in een zeepbel plaatsen? Kan je een vliegtuig besturen? Is rusten op een spijkerbed wel echt rusten? … Al die zaken konden we zelf ondervinden in Technopolis. In de namiddag gingen we naar het speelgoedmuseum. De buschauffeur vroeg zich al of hij geen verkeerde instructies gekregen had. Met een 4de middelbaar naar een speelgoedmuseum? Ja, inderdaad. De gids in het museum bezorgde ons een interessante rondleiding waarbij het er niet zozeer om ging al het uitgestalde speelgoed te bekijken, maar ze bezorgde ons heel wat interessante weetjes over de hoelahoep, Lego, Barbie en Ken, flippo’s, enz. Wat het bovendien nog boeiender maakte was de competitie tussen de jongens en de meisjes die ze eraan toevoegde: beide groepen moesten hoelahoepen, een spelletje Master Mind uitspelen, zoveel mogelijk flippo’s verzamelen, bikkelen, een quiz tegen elkaar doen… Die aanpak maakte dat onze 15- en 16-jarigen ‘speelden’ en zich goed amuseerden.

Woensdag bezochten we Brussel samen met 4C en hun gasten uit Putignano. Na de klassieke fotoshoot aan het Atomium (in de mist, want de zon was nog niet van de partij) bezochten we eerst het Parlamentarium, het interactieve museum van de Europese Unie, om nadien het historisch centrum van Brussel te verkennen. Onze leerlingen waren de gidsen voor hun buitenlandse gasten.

Donderdag bezochten we onder een stralende zon Brugge: van het Minnewater via het Begijnhof, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Rozenhoedkaai naar het stadhuis en de kapel van het Heilig Bloed om aan het Belfort te eindigen. Ook hier waren onze leerlingen de gids voor Alcamo. Wat onze buitenlandse gasten vooral onthouden hebben: het beeldje van de Madonna met Kind is één van de weinige beelden van Michelangelo buiten Italië.

Vrijdag brachten trein en lijnbus ons naar de schaatsbaan. Zalig gewoon, de hele schaatsbaan was te onzer beschikking, geen andere bezoekers. Alcamo heeft een kleine schaatsbaan, maar niet alle leerlingen bleken daar soms naartoe te gaan, want het schaatsen viel bij de ene al wat beter mee dan bij de andere. Een helpende, steunende hand was hier en daar heel welkom. In de namiddag bezochten we Leuven, waar onze leerlingen weer de rol van gids op zich namen. De namiddag werd afgesloten met nog wat shopping time om de allerlaatste cadeautjes te kopen.
’s Avonds hadden we onze farewell dinner. De ouders van onze leerlingen hadden voor een rijkelijk buffet gezorgd. Het heeft ons gesmaakt! Afscheidsspeeches, een laatste aandenken aan onze klasuitwisseling, nog wat foto’s maken, en dat was het einde van de week.

Zaterdagmorgen was het tijd voor het definitieve afscheid. Onder een druilerige hemel en met de nodige traantjes gebeurde dat. Kwart voor vijf in de namiddag kwam er al een sms’je binnen: goede vlucht gehad, op weg naar huis nu. Dus: mission accomplished. 🙂

We hadden een schitterende week met goedgeluimde leerlingen, een gevarieerd programma en veel zon. Wat kan een mens zich nog meer wensen?

VBL


Klik hier voor een diashow (142 foto’s)

This entry was posted in Binnenland, Events, Excursie, Uitwisseling and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *