Stage AUTO

De leerlingen van het 6de en 7de jaar Auto doen in totaal 9 weken stage. Wij volgden 3 leerlingen tijdens hun 3 weken durende stage in hun laatste jaar.
Jorn Serré liep stage in garage Van Roosbroeck in Langdorp. De uitbater, Johan, is oud-leerling van DIA en werkt bijna elk jaar met stagiairs. Zelf schoolt hij zich ook zeer regelmatig bij, een voorwaarde om officieel dealer van Opel te kunnen zijn. Jorn verkiest z’n stageplaats boven de school omdat hij hier z’n eigen werkbank en brug heeft en hij een goed contact heeft met de andere gasten. Het elektronische gedeelte blijft hij ook in de garage moeilijk vinden, maar hier kan hij regelmatig toekijken hoe z’n collega’s alle problemen oplossen. Zijn stagementor laat hem alles doen wat hij alleen aankan; de andere opdrachten moet hij nog onder begeleiding uitvoeren. Wat hij zoal deed tijdens deze 6 weken? In zijn dagverslagen heeft hij het allemaal nauwgezet genoteerd: klein onderhoud, banden vervangen, banden uitbalanceren, remmen vervangen, klein onderhoud, gasklep vervangen, cilinderkop vervangen, torsiestang vervangen, diagnose voorgloeisysteem, uitlaat vervangen, radiator vervangen.

Harald Vervloessem gaat elke dag met veel goesting werken in garage Wittockx in Aarschot. In deze grote garage mag hij heel veel zelfstandig werken, wat hij volgens zijn begeleider perfect kan. Alleen een versnellingsbak vervangen is nog te riskant! Alhoewel hij z’n werk perfect doet en niet op een minuutje kijkt, wil hij niet z’n leven lang in een garage werken. Hij gaat nog 3 jaar autotechnologie studeren; zo kan hij wellicht vermijden om als arbeider te moeten werken. Harald is geen echte autofanaat en wil in de brede autosector blijven werken. Zijn sociaal contact zal een troef zijn in de toekomst, heeft men ook al in zijn stagebedrijf opgemerkt. Hij heeft ook een bestek opgemaakt voor een geaccidenteerd wagen en hem nadien niet alleen gedemonteerd maar ook terug gemonteerd. Harald is hier duidelijk fier op!
Dat ook een kleine garage heel wat troeven heeft voor een leergierige jongere, bewijst de stage van Ken Van Itterbeeck. Hij koos voor het 2de jaar op rij voor garage De Roover in Begijnendijk. Zijn werkgever is ervan overtuigd dat je in een grote garage vaak 1 man op 1 werk hebt zitten, zodat alles uiteindelijk een routineklus wordt. Bij hem moeten de werknemers alle klussen aankunnen! Ken is, volgens zijn baas, erg positief geëvalueerd tegenover vorig jaar. Hij kan al veel zelfstandiger werken. Hij is ook volwassener geworden. Een stagebedrijf bekommert zich dus blijkbaar niet alleen over het technische aspect maar heeft ook oog voor de “mens” achter de jongere! Ook Ken beseft dat hij zal moeten blijven studeren en denkt daarom aan een deeltijds werken en studeren.

Alle leerlingen waren overtuigd van de meerwaarde van een stage. Alle drie geven ze aan dat het werkritme vooral nieuw was voor hen. Daarnaast was ook het contact met collega’s en vooral met klanten een extra troef. “Levenslang leren” vinden ze een evidentie; ze zien dat dit ook het geval is voor al wie werkt in de bijzonder snel evoluerende autosector.
Voor al die ervaringen zijn zij hun stagebedrijf enorm dankbaar.


Klik hier voor een diashow (12 foto’s)

This entry was posted in Events, Stages and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *