4AB in Alcamo – 6

Vandaag maakten we voor de eerste keer gebruik van het openbaar vervoer. We reden van Alcamo naar Castellamare del Golfo, waar we het historisch centrum bezochten. In het kasteel, dat door de Noormannen gebouwd werd, is er nu het Museo Annalisa Buccellato, een etnoantropologisch museum. Het leven van vroeger werd voorgesteld aan de hand van oude gebruiksvoorwerpen en oud gereedschap. Zo zagen we o.a. een oude pastamachine, een wijnpersmachine en gereedschap waarmee men vroeger de vloeistof van de zgn. “ash trees” aftapte. Er stond ook een typisch Siciliaanse kar. Hoe rijker je was, hoe fraaier de kar gedecoreerd werd, Allemaal heel interessant, ware het niet dat onze leerlingen duidelijk vermoeid waren šŸ™
Zo zonnig als het gisteren was, zo nat is het vandaag geworden. De dag begon droog, de temperatuur viel goed mee (17 graden in de voormiddag) maar op het einde van ons bezoek aan Castellamare moesten we onze paraplu weer bovenhalen.
De natuur is hier best wel mooi. Zee en bergen bevinden zich vlak naast elkaar en al hebben we het deze week niet vaak kunnen vaststellen, het klimaat is duidelijk zuiders: sinaasappelen, citroenen, mandarijntjes en kaki’s hangen momenteel rijp aan de bomen en ook fruit dat voor ons totaal onbekend is zoals “corbezolli” en “sorbi”.
Veel van de palmbomen worden momenteel getroffen door een ziekte: een kevertje vreet zich een weg in de stam van de boom: de bladeren en uiteindelijk de ganse boom worden ziek. Veel kan er blijkbaar niet tegen gedaan worden. Er wordt hier zelfs gevreesd dat op termijn de palmbomen uit het straatbeeld zullen verdwijnen.
Vanavond zien we elkaar terug op school. Onze week met de gastschool en de gastgezinnen wordt dan afgesloten met een farewell dinner.

Adb en Lvb


Klik hier voor een diashow (12 foto’s).

This entry was posted in Buitenland, Excursie, Uitwisseling and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *