Pick and Place

Verleden week vrijdag ging in het provinciehuis te Leuven de certificatieplechtigheid voor het geïntegreerd project ‘Pick-and-Place Competence Center’ door. Ook het Damiaaninstituut was vertegenwoordigd door leerlingen, leerkrachten, TA’s en leden van het directieteam

Het doel van de ‘Pick-and-Place CC’ is het projectmatig verwerven van verschillende competenties en dit door gebruik te maken van up-to-date technologie.

De Pick-and-Place zelf is een machine die drie verschillende soorten werkstukken sorteert. Deze werkstukken (aluminium, witte en zwarte kunststof) worden uit een magazijn geduwd en door middel van vacuüm en een horizontale en verticale beweging door cilinders en elektropneumatische ventielen van SMC op een transportband gepositioneerd. Daar wordt door verschillende sensoren van de firma Sick bepaald uit welk soort materiaal het werkstuk gemaakt is.

Daarna brengt de transportband van de firma Nariflex de werkstukken naar de juiste plaats. De transportband wordt aangedreven door een DC-motor van Maxonmotor. De volledige unit wordt gestuurd door een plc van Beckhoff. De noodstopfunctie wordt gecontroleerd en uitgevoerd door een noodstopschakelaar en veiligheidsrelais van PILZ. Alles werd gemonteerd op twee ALU plaaten van de firma PEC.

In de ‘pick-and-place’ komen dus verschillende industriële partners, verschillende technologiën en verschillende vakdomeinen samen.

Een leerling van het zesde jaar Fijn Mechanische technieken heeft de verschillende mechanische onderdelen vervaardigd. Leerlingen van het zesde jaar Elektro-Mechnanica hebben de elektro-pneumatische componenten gemonteerd. Leerlingen van het zevende jaar Stuur- en Beveiligingstechnieken hebben de elektrische sturing aangesloten en de plc geprogrammeerd.

De volgende schooljaren zal deze pick-and-place deel uitmaken van een grotere productiemachine.

IM

Klik om te vergroten.


Klik hier voor een diashow (18 foto’s).

This entry was posted in Events, Technologie and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *