Solliciteren in een KMO

Via een samenwerking tussen het RTC (Regionaal Technologisch Centrum) en de Unie Voor Zelfstandige Ondernemers UNIZO kregen de zesdejaarsleerlingen van de studierichtingen van niveau 3 (autotechnieken, mechanische vormgevingstechnieken en elektrische installatietechnieken) de kans een kijkje te nemen in een KMO in de buurt met het oog op solliciteren.
De meeste van deze leerlingen gaan nog verder studeren; slechts enkelen hebben beslist onmiddellijk in de arbeidsmarkt te stappen. Toch vond iedereen het een boeiende ervaring om van een bedrijfsleider zelf te horen welke hun kansen zijn op de arbeidsmarkt en hoe een bedrijf zijn personeel rekruteert.
Een medewerkster van UNIZO legt kort uit welke de doelstellingen van deze vereniging zijn (wat kadert in de facultatieve lessen bedrijfsbeheer die bijna alle leerlingen volgen). Een kijkje in het bedrijf zelf was natuurlijk ook interessant, ook al had iedereen al een stage achter de rug. Het meest geschaakte onderdeel was de kritische blik die de bedrijfsleider wierp op een concrete sollicitatie. Enkele vuistregels: toon dat je geïnteresseerd bent in de job en in het bedrijf (neem daarom vooraf een kijkje op de website!), besef dat je levenslang zal moeten leren, lees de advertentie heel nauwkeurig om achteraf verrassingen te vermijden, informeer niet onmiddellijk naar je loon en besef dat dit zal stijgen naarmate je je capaciteiten hebt getoond, …
Werken in een KMO betekent je inzetten in een familiale sfeer waar je jezelf niet kan verbergen, waar je samen werkt voor dezelfde idealen, waar je mee een gezicht geeft aan het bedrijf.
De leerlingen van elektrische installatietechnieken waren te gast bij de firma Selfmatic in Rotselaar. Autotechnieken ging op bezoek bij garage Smedts in Aarschot. De firma Voo-do in Rotselaar opende haar deuren voor de leerlingen van Mechanische Vormgevingstechnieken.


Klik hier voor een diashow (19 foto’s)

This entry was posted in Events and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *