Keiheuvel

Donderdag 21 maart 2013,
Vandaag zijn we naar het vliegveld in Keiheuvel geweest, daar hebben we de aerodynamica wat nader bekeken. We hadden er tijdens de lessen fysica al een beetje over geleerd zodat we de presentatie beter konden volgen. Een oud-leerling, die nu trouwens piloot is, ging het ons leren. De grootste vraag is natuurlijk: hoe kan een vliegtuig vliegen?
Door de speciale vorm van het vleugelprofiel wordt er een onderdruk gecreëerd waardoor de vleugel als het ware naar boven wordt gezogen, dit noemt men de liftkracht. Het is dus niet zo dat de motor het vliegtuig doet vliegen maar wel de vleugels. De motor zorgt enkel voor de voorwaartse beweging. Als de liftkracht groter wordt dan de zwaartekracht die inwerkt op het vliegtuig, dan zal het toestel in staat zijn om van de grond los te komen.
Wanneer we de fysica onder de knie hadden, kregen we les over het vliegtuig zelf. De instrumenten aan boord, navigeren tijdens het vliegen en andere facetten kwamen aan bod. De veelal besproken pitotbuis in de les kregen we nu ook te zien aan het vliegtuig. De pitotbuis dient dus voor het meten van de luchtsnelheid die het vliegtuig heeft in de lucht. Dit gebeurt door het drukverschil te meten. Des te hoger het drukverschil, des te hoger de snelheid van het vliegtuig.
Na alles van het vliegtuig gezien te hebben volgde er een kleine test om te zien of we de basisprincipes door hadden. Als beloning mochten de 3 leerlingen met de beste punten een vlucht meemaken met een Cessna 172.
Omdat er velen waren met dezelfde score was er een schiftingsvraag: wat is het maximum gewicht waarmee het vliegtuig (Cessna 172) kan/mag opstijgen??
Nu tijd voor het echte werk. Pieter bram en Robbe konden zich de gelukkigen noemen die mee mochten in het vliegtuig. Tijdens de vlucht zijn we natuurlijk boven de school gaan vliegen.


Klik hier voor een diashow (20 foto’s).

Na een vlucht van een half uurtje kon er ook nog een beetje acrobatie van af. Na het nemen van een paar scherpe bochten volgde er ook nog een paraboolvlucht! Tijdens zo’n paraboolvlucht wordt er snel hoogte gemaakt en daarna wordt er snel gedaald. Tijdens die daling ben je dus enkele seconden gewichtloos.
Na een veilige landing was het weer tijd om naar huis te vertrekken. Het was een geslaagde dag. We hebben veel bijgeleerd en natuurlijk ook genoten van de vlucht!

Pieter, Bram en Robbe van 5 Industriële Wetenschappen.

This entry was posted in Events, Fysica, Wetenschap and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *