Workshop Domotica

Vrijdag 22 maart zijn de leerlingen van 7 Stuur- en beveiligingstechnieken naar de Thomas More Hogeschool te Geel geweest (voorheen K.H.Kempen) voor een workshop ‘Domotica’.

Na een frisse fietstocht begon de dag met een korte inleiding in domotica. Bij een klassieke woning worden alle toestellen apart bediend. Denk maar aan de verlichting in de woonkamer die zijn eigen schakelaar heeft. De rolluiken worden op hun beurt omhoog of omlaag gestuurd met schakelaars die enkel dit als doel hebben.

In een woning met domotica kan iedere schakelaar of drukknop gebruikt worden voor tal van functies. Dat betekent dus dat eenzelfde drukknop niet enkel het licht in één bepaalde kamer kan aan- of uitdoen, maar dat hij ook alle lichten in huis tegelijk kan uitdoen. Zo ben je dan zeker dat alle lichten uit zijn bij het verlaten van de woning.

Mocht je laten nog andere functies willen koppelen aan die drukknop, bijvoorbeeld een dimmer aansturen, dan kan je dit doen doordat je hem herprogrammeert. Er komt zo geen extra bekabeling voor de drukknop bij te kijken. Domotica is dus het intelligent koppelen van de verschillende toestellen met als doel: het verhogen van het confort, het vergroten van het rationeel energieverbruik (verwarming, verluchting, enz), het verhogen van de veiligheid en het verkrijgen van een betere interactie met behulp van een grafisch bedieningsscherm of de GSM.

Domotica

Daarna kregen we een maaltijd aangeboden in de studentenrefter. Hier kwamen we ook enkele oudleerlingen, elektro-mechanica en elektrische installatietechnieken, van het Damiaaninstituut tegen. Er werd snel nog wat bijgepraat en afspraken gemaakt voor de opendeurdag.

’s Namiddags kregen we de kans om het KNX domoticasysteem van zijn praktische kant te zien. Er werden verschillende functionaliteiten geprogrammeerd en uitgetest zoals: licht aan/uit, alle lampen uit, rolluik- en dimmersturing.

Domotica

KNX is een open standaard, dit wil zeggen dit systeem niet gebonden is aan één bepaald merk, maar dat iedere fabrikant hiermee mag werken. KNX zorgt er dus voor dat al de verschillende fabrikanten altijd op eenzelfde manier met elkaar kunnen communiceren. Daarom is KNX alom tegenwoordig in de wereld van huis- en gebouwenautomatisering. Meer dan 100 KNX leden wereldwijd bieden bijna 7000 KNX gecertificeerde producten, voor verschillende toepassingsgebieden, aan.

Domotica


Klik hier voor een diashow (35 foto’s).

WVDS

This entry was posted in Events, Technologie and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *