Pikasoldag

Enkele dagen voor de start van de krokusvakantie hadden de derdejaarsleerlingen Pikasoldag, een dag rond seksuele en relationele vaardigheden. Stagiair Kevin Coenen kreeg de opdracht de sfeer op te snuiven in alle klassen en een fotoreportage te maken. DIABLOG is blij met zijn bijdrage en die van enkele leerlingen uit 3 Handel.

Dinsdag 5 februari 2013 heeft de school een Workshopdag georganiseerd voor de 3de jaars. Deze dag draaide rond seksuele opvoeding.

In de voormiddag kregen de leerlingen workshops van telkens 2 lesuren. Deze werd door de leerkrachten zelf gegeven of er was een externe begeleider die met de klas kwam werken.
Wat werd er nu juist gedaan bij die workshops ?
Bij de leerkrachten kregen de leerlingen de kans om hun eigen mening en hun ervaringen kwijt te raken in een veilige omgeving. Dit gebeurde tijdens een klasgesprek ofwel door een aantal stellingen te projecteren en deze dan te bespreken. Bij één leerkracht mochten de leerlingen een kunstwerkje maken (les PO). Ze maakten hierbij een popje dat ze zelf vorm mochten geven.

De klassen die een externe begeleider kregen, konden van alles bespreken in de klas aan de hand van een spel. Hierbij mochten ze natuurlijk ook vragen stellen en kregen telkens de nodige uitleg. Met allerlei didactisch materiaal werd er gesproken over de pil, een condoom, een spiraaltje enz. Er was ook een workshop waarbij de leerlingen een leuk filmpje te zien kregen van seksuele voorlichting. Ook de SOA’s kwamen bij deze workshop aan bod.

De dag werd normaal gezien afgesloten met een toneelstuk dat rond hetzelfde thema draaide. Helaas had één van de toneelspelers van het toneelgezelschap een ongeluk gehad waardoor dit niet doorging. De school loste dit op door de film Brokeback Mountain te projecteren; dezelfde thema’s kwamen aan bod.

We weten nu hoe de dag verlopen is en wat er allemaal te doen was. Maar we mogen ook niet vergeten te melden wat de leerlingen zelf van deze dag vonden.
In het algemeen kunnen we zeggen dat de leerlingen het tof vonden dat de school dit georganiseerd heeft. Dit had ook wel te maken met het feit dat ze geen les hadden!
De leerlingen werkten goed mee tijdens de workshops, ze vonden het leuk en er hing dan ook een gezellige sfeer. Ze konden nu dingen bespreken die ze anders niet zouden bespreken; meestal worden zo’n dingen ook niet aan de ouders verteld.
Het was voor iedereen een geslaagde dag!

J uit 3K getuigt:
Dinsdag 5 februari was het Pikasol-dag. Deze dag ging over lLiefde en seks. In elke klas hebben ze iets anders gedaan, zo hebben ze bijvoorbeeld een spel gespeeld in de ene klas, en in de andere klas kon je iets knutselen dat over liefde ging. Iedere klas deed iets anders. Na de middag was er ook nog een film, dat ging over twee mannen die op elkaar verliefd werden, sommige vonden de film saai. Het was een leuke dag.

R uit 3K getuigt:
Ik vond Pikasol leuk. Het ging over een seksueel spel en een film. De anderen en ik vonden de film niet zo leuk denk ik. Het JAC kwam naar onze school. En we hebben ons goed geamuseerd in onze klas!


Klik hier voor een diashow (41 foto’s).

This entry was posted in Bezinning, Events, Gezondheid and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *