Stamcellen: boeiende lezing

In het kader van de reeks avondlezingen door prominente sprekers over wetenschappelijke thema’s was het woensdagavond 30 januari 2013 de beurt aan Prof. Catherine Verfaillie, directeur van het Stamcelinstituut van de KULeuven.
In een heldere PP zette de begeesterende dame de definitie, de evolutie, de mogelijkheden, de problemen en de toekomstdromen van stamcellen op een aanschouwelijke wijze uiteen.
De bouw van een nieuw orgaan of een nieuwe cel werd vergeleken met de constructie van een huis, waarbij zowel de draagstructuur als de kamers moeten opgebouwd worden.
Stamcellen zijn als een boom die groeit uit één zaadje, een stam met takken en bladeren vormt en uiteindelijk ook nieuwe zaadjes produceert die op hun beurt nieuwe bomen kunnen vormen.
De ontwikkeling van een embryonale stamcel lijkt op een balletje dat in een berglandschap zijn welbepaalde weg zoekt tussen de valleien.
De zoektocht naar ‘goede’ stamcellen is de aartsmoeilijke keuze tussen navelstrengbloed, huid, hersenen, organen van zeer nabije personen.
En dan zijn er nog de ethische kwesties die in elk werelddeel en tijdens elk nieuw politiek regime anders worden geïnterpreteerd. Feit is dat reproductief kloneren a.d.h.v. stamcellen nergens ‘ethisch’ aanvaard wordt. Stamcellen kunnen heel zeker een levengevende oplossing zijn bij het bestuderen en genezen van bv. arthritis, bloedziektes, botfracturen of hartinfarcten, het maken van medicatie. Er blijven vragen rond mogelijke abnormaliteiten, genetische degeneratie en afstotingsverschijnselen, … Uiteindelijk speelt ook de factor ‘tijd’ een cruciale rol in het helingsproces: je kan niet in 1-2-3 een nieuw been laten aangroeien!

De 85-tal aanwezigen, onder wie heel wat geïnteresseerde leerlingen, waren ondanks alles hoopvol over de wetenschappelijke vooruitgang van de geneeskunde.
Sven Lories, leerling uit 6 chemie die samen met zijn klas de logistieke ondersteuning van de avond voor zijn rekening nam, wenste de spreekster tot slot in naam van iedereen héél veel succes in haar verdere carrière. Dankzij mensen die ‘slim zijn in wetenschap’ wordt de wereld beter!


Klik hier voor een diashow (18 foto’s).

This entry was posted in Events, Gezondheid, Wetenschap and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *