Aangrijpend verhaal over de holocaust

Een aantal vijfde jaren luisterden vandaag naar een boeiende lezing door Paul De Keulenaer over het leven van Regine Beer, een Antwerpse Jodin die de Holocaust en Auschwitz overleefde. De spreker schreef 2 boeken over de dramatische gebeurtenissen.

Vergeten oorlogskinderenRégine Beer

De leerlingen van 5M (Bouw- en Houtkunde) en 5K (handel) luisterden geboeid en schreven nadien de volgende getuigenissen:

“Ik vond de voorstelling goed. De voorbrenger bracht het ‘verhaal’ zeer goed. Ik vond het wel spijtig dat Regine Beer er zelf niet meer bij was. Het is goed dat hij een boek over haar leven heeft geschreven. Het verhaal was erg pakkend. Erg bangelijk dat de mensen zo in het oog werden gehouden.” (Jorn  – 5M)

“Ik had al wel veel geleerd over WO I en II maar niet echt specifiek over Auschwitz en andere concentratiekampen. Het was interessant dat hij de vrouw zelf had gekend; wat hij/zij vertelde was dus echt waar. (Laurens – 5M)

“Ik ben zelf al in Auschwitz geweest en vond het zeer imposant. Ik heb nu meer het besef hoe het in die tijd geweest is en ik vind het zeer erg dat er zoveel onschuldige mensen gestorven zijn door één man die de macht had.” (Jenthe – 5M)

“Het heeft mij heel erg aangegrepen hoe de joden aangepakt werden. Ik denk dat ik de 2 boeken ga lezen, omdat de oorlog mij erg interesseert. De spreker had wel wat meer samenhang in het verhaal mogen brengen.” (Loranne – 5M)

“Ik vind het niet interessant om elk jaar over ditzelfde onderwerp iets te horen. Het was wel een presentatie met betere en sterkere bronnen dan andere jaren.” (Victor – 5K)

“Ik kan me niet inbeelden dat zoiets nu nog zou kunnen gebeuren.” (Chelsey  – 5K)

“Dit was aangrijpend en interessant, dit heeft me veel bijgebracht.” (Matthias – 5M)

“Ik was GESCHOKT. De behandeling van deze mensen is onmenselijk.” (Marino – 5M)

“Het was beangstigend.” (Karsten)

“We zouden niet graag in hun schoenen staan.” (klas 5M)

Ook leerlingen uit andere klassen wilden hun beleving van deze lezing graag delen met DIABLOG.

“Ik vond het heel interessant omdat Paul De Keulenaer het goed vertelde. Zo een presentatie doet je wel nadenken over het leven, dat wij het goed hebben. Ik kan nog altijd niet begrijpen dat men mensen van een ander ras en geloof kan mishandelen, uithongeren en vermoorden. Ik vind het heel goed dat Regine Beer er altijd zo goed over gesproken heeft. De meeste mensen die dat meegemaakt hebben durven er niet over praten denk ik omdat de mensen het niet zouden geloven.” Jorn  – 5N

“Het was interessant, ik heb er veel van geleerd. Vooral het concentratiekamp is me bijgebleven. De spreker was vriendelijk en tof. Het was een heel erge tijd. De mensen hebben veel meegemaakt en ik heb er veel respect voor. Je zag dat de spreker echt veel gaf om Regine Beer, het was tof dat hij boeken wou schrijven over haar.”
Joren – 5N

“Ik vond de uitleg van Paul De Keulenaer heel interessant. Hij vertelde het verhaal van Regine Beer op een heel aangrijpende manier. Op die wijze weten we wat er in die tijd met de Joden gebeurd is en wat ze hebben meegemaakt. Ik vind het heel erg dat Regine Beer heel haar leven geconfronteerd wordt met het nummer van het concentratiekamp op haar arm.” Brent  – 5O

“Ik vond het wel vrij interessant omdat we nu weten hoe het vroeger was en om te beseffen hoe goed dat wij het eigenlijk nu hebben. Ik vind het zeer erg dat de vrouw heel haar leven aan de gruwelijke feiten herinnerd wordt door dat nummer op haar arm. Ik zou zeker niet in die tijd willen geleefd hebben want het zou heel zwaar geweest zijn. Ik vind het ook heel knap dat Regine Beer zoveel voorstellingen gegeven heeft over die gruwelijke feiten zodat iedereen alles mag weten.” Cédric  – 5Q

“Ik vond het heel erg dat de personen meer een getal dan mens werden, het was precies of ze geen naam meer hadden. Ik vond de lezing best interessant, we kunnen er veel over leren.” Martijn – 5O

Paul De Keulenaer

Paul De Keulenaer

Auschwitz

Auschwitz - Bierkenau

Paul De Keulenaer

Op 25 januari konden de leerlingen van 5F (Biotechnieken) ook naar de aangrijpende getuigenis luisteren.
Dit is wat zij ervan vonden.

We kregen een kijk op het leven van Regina Beer die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Zij was de leidraad van Paul De Keulenaer om uit te leggen wat de Holocaust was.
We waren allemaal geschrokken van de harde feiten die dagelijks gebeurden. Families die uiteen werden gehaald, onschuldige mensen die geëxecuteerd werden, … zijn maar enkele van deze gruwelijke feiten.
Als we denken “dat is verleden tijd” dan zijn we fout. Dezelfde gruwelijke feiten hebben zich ook afgespeeld in onder andere Rwanda en Cambodja, ze kunnen nog altijd opnieuw gebeuren. We verlieten het lokaal dan ook met een krop in onze keel.

This entry was posted in Events, Geschiedenis and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *