Cultuur & wetenschap

Na al dat natuurgeweld van gisteren gaan we vandaag een beetje cultuur opsnuiven. We brengen een bezoek aan het middeleeuwse stadje Ager. Daar is een apotheek die sinds deTweede Wereldoorlog niet meer veranderd of gebruikt is. De leerlingen van 5I (chemie) proberen te ontrafelen wat er allemaal in de potjes zit. We beklimmen de steile straatjes (au, onze spieren: de bergwandeling van gisteren is nog niet verteerd) naar het hoogste punt van Ager. Hier staan de overblijfselen van een klooster/kasteel. Ager lag immers op de grenslijn, tot hier konden de Moren Spanje veroveren maar niet verder, de Pyreneeën hielden hen tegen.
Oh ja, hebben we al vermeld dat het zonnetje hier straalt?
We willen toch nog even vermelden wat ons hier het hardst opvalt: de stilte… Geen auto´s, geen vliegtuigen maar stilte. Wat je in België ver moet zoeken, vind je hier overal: rust, natuur en stilte.
Die rust en stilte (geen licht- en luchtpollutie) zorgt ervoor dat deze regio ideaal is om het heelal te observeren. We gaan de hemel bekijken in het planetarium van Montsec. We bekijken een film over het onstaan van het heelal en de evolutie van het leven op aarde, die op de binnenkant van een koepel geprojecteerd wordt. Daarna kijken we naar live videobeelden van de zon. We zien duidelijk zonnevlekken en protuberansen: indrukwekkend!
Ook indrukwekkend zijn de rotswanden van Terradets, een mekka voor rotsbeklimmers. We ondekken 3 rode stipjes op de verticale wanden: 3 rotsklimmers, maar zelf blijven we met onze beide voetjes op de grond.
Al bij al een rustig dagje.
Morgen bezoeken we de provinciehoofdstad Lleida, daar hebben we ook tijd om te shoppen en zien we onze vrienden die in El Ponte de Suert logeren terug.
Tot morgen!
KVG


Klik hier voor een diashow (18 foto’s)

This entry was posted in Buitenland, Events, Excursie and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *