Gezonde dag

Voor de leerlingen van het vierde jaar worden de lessen 1 dag vervangen door allerlei activiteiten i.v.m. gezondheid. Laute De Wijngaert (4 handel) ontwierp een knappe folder (klik hier). Voor het eerst stond niet alleen lichamelijke maar ook mentale gezondheid op het programma: een gezonde geest in een gezond lichaam. Spijtig genoeg viel de toneelvoorstelling ‘Eeuwig Zwijgen’ naar een boek van Guy Didelez weg: de actrice was ziek!
Omdat beweging de basis is van een goede gezondheid, ging de dag van start met een grootste loopestafette op de grote speelplaats. Iedereen liep ‘de ziel uit het lijf’ om een letter te bemachtigen. Wie met de verworven letters een spreuk kon maken, was de winnaar. Volgens sommigen liep het hier wel mis… Klas 4E (industriële wetenschappen) schreef nadien in de evaluatie: “men had een product moeten maken van de tijd waarop de woordpuzzel werd voltooid en het aantal gelopen rondes: zo wordt er aan de fysieke én de mentale gezondheid gedacht!”.
Alle 165 leerlingen konden nadien aanschuiven aan een ontbijtbuffet met lekker brood, yoghourt en veel fruit. Sommigen vonden het wel raar dat er ook chocomelk was! De rest van de dag was gevuld met allerlei workshops, de ene al wat leuker dan de andere… Weetjes over gezond ontbijten, metingen van bloeddruk en hartritme, reanimatie, voetreflexologie vielen bij iedereen in de smaak: ze waren afwisselend en actief. Een lange lezing over de wetenschappelijke achtergrond van gezonde voeding lag zwaarder op de maag: chemische reacties zijn soms saai. Enkele sportieve jongens van 4G bleven echter ook nog tijdens de pauze met de spreker verder praten, want dit onderwerp boeide hen heel erg.
Gedurende één lesuur ging het er meer intiem aan toe: mederwerkers van CLB en godsdienstleerkrachten maakten het onderwerp mentale gezondheid bespreekbaar: eetproblemen n.a.v. een scheiding, een poging tot zelfdoding, depressie, … : soms loopt het allemaal niet zo vlot. Ook dan luidt het motto: “An apple a day keeps the doctor away”!


Klik hier voor een diashow (67 foto’s).

This entry was posted in Events, Gezondheid, Sport, Wetenschap and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *