Heiligverklaring Pater Damiaan: een primeur voor onze school

De eerste stappen naar de heiligverklaring van Pater Damiaan in oktober-november 2009 zijn gezet. Het Damiaaninstituut in Aarschot kan natuurlijk niet ontbreken bij de voorbereidingen.
De school zal op een heel bijzondere manier betrokken worden bij deze grootse gebeurtenis.
Naar aanleiding van de heiligverklaring zal een relikwie aangeboden worden aan de bisschop van Honolulu.

Die relikwie steekt nu al in een klein doosje van ongeveer 15 op 15 cm. Het was op donderdag 27 november eventjes in het Damiaaninstituut om de exacte maten op te nemen. De congregatie van de Paters der Heilige Harten (de paters “Picpussen”) vroeg aan de afdeling Houtbewerking om een houten schrijn te maken rond het oorspronkelijke doosje. Een grote eer voor de school én voor Aarschot! De leerlingen en leerkrachten zullen er de volgende maanden zeker voor zorgen dat dit schrijn een uniek kunstwerkje wordt!

Toeristen die naar Hawaï gaan, zullen voortaan niet tot het verre Molokaï moeten gaan om de heilige te vereren. Damiaan zal, dankzij de relikwie, terug aanwezig zijn in de kathedraal van de hoofdstad waar hij in 1864 tot priester gewijd werd en waar hij ook z’n eerste mis opdroeg. Op het eiland Molokaï, waar Damiaan actief was tussen de melaatsen, bevindt zich al een relikwie van de toekomstige heilige: een handbeentje dat uit de kist werd genomen die zich bevindt in de Leuvense Sint-Jozefskerk waar Damiaan begraven ligt.

Aarschot en het Damiaaninstituut kunnen fier zijn om via het houten schrijn eer te mogen brengen aan “de Grootste Belg”.

This entry was posted in Damiaan and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *