Actiedag 2012 – deel 2

Stagiaire en oud-leerling Katrien Heremans maakte de actiedag van 30 april van dichtbij mee. Wij laten je graag lezen hoe zij deze dag beleefde.

Om tien voor twaalf was alles nog kalm op het Damiaaninstituut in Aarschot. Enkele jongeren maakten zich al klaar op de centrale speelplaats van de tweede graad om frietjes te beginnen bakken. Ook de jongeren van 6M waren volop bezig, maar dan met een minder lokale lekkernij: kebab. Met een leuk muziekje uit het Midden-Oosten op de achtergrond zat de sfeer er al wat in. Maar pas toen de grotere ‘horde’ vrijgelaten werd, kon je zien wat een beroemde actiedag in het Damaaninstituut echt inhoudt. Het is bijna onmogelijk om alle activiteiten die vele klassen vol zeste in elkaar gestoken hebben te beschrijven, dus hierbij excuses aan die jongeren die hun gedrevenheid ook de vermelding waard vonden. Helaas wordt niet elke vorm van inzet beloond met bekendheid, maar gelukkig maakt dat die inzet niet minder waardevol.
Dat Vlaanderen een eetcultuur heeft die weet wat genieten is, dat weet iedereen. Zo bleek ook op de speelplaats van de tweede graad: lekkere frietjes, hamburgers, bitterballen en hotdogs stonden op het menu, met als dessert keuze tussen pannenkoeken of een ijsje. Ook aan drank was geen tekort (of toch niet voor twee uur) zoals bleek uit de twee standjes met smoothies of dat met frisdranken. Ook op de speelplaats van de eerste graad wisten velen dat lekker eten verkoopt: van popcorn tot lolly’s, van chips tot hotdogs en frituursnacks, men vond het er allemaal. Zij die op dieet zijn, wees dus gewaarschuwd: bezoek nooit een actiedag in het Damiaaninstituut, want de verleiding wordt je waarschijnlijk te veel.
Gelukkig waren er ook heel wat activiteiten die onze magen wat rust gunden. Zo stonden de sjoelbakken van 1C en de basketballen van 2H weer klaar om de handigheid van de leerlingen te testen. Ook aan schietkramen was er daar geen gebrek. Of je nu met een plastic geweer door kleine of minder kleine gaten wou schieten of een stouter trekje wou uiten door met een elastiekje op foto’s van leerkrachten te schieten, het kon er allemaal. Maar als je echte leerkrachten wou raken, weliswaar niet met kogeltjes maar met sponsen, dan verhuisde je best weer naar de speelplaats van de tweede graad waar o.a. leerkrachten Emma Arblaster en Bart Maessen zich wilden opofferen voor het goede doel (en voor het plezier van de leerlingen natuurlijk). Zelfs een stoelendans behoorde tot de eindeloze mogelijkheden.
Wou je echter noch eten noch bewegen, dan kon je nog altijd een gokje wagen en geld inzetten op de mogelijke uitkomst van allerlei activiteiten. Aan voetbalmatchen kon het natuurlijk niet ontbreken op deze mooie dag, maar daarnaast kon je ook het gewicht van een vat raden, inzetten op de mogelijke winnaar van een rolstoelenrace of zelfs raden op welk vakje een kip haar gevoeg zou doen. Met telkens mooie prijzen te winnen natuurlijk. Ten slotte was er zelfs nog iets voor de mensen die gewoon graag toekijken en luisteren: een gitaaroptreden en een dansoptreden maakten deze gevulde dag perfect. En voor hen die graag nog iets mee naar huis namen, had 1A ook nog een oplossing: strips, T-shirts, en zelfs bloemetjes fleurden deze dag nog verder op.
Dankzij de inzet van vele leerlingen en leerkrachten werd deze dag dus een groot succes. Dan gaat het niet alleen over de opbrengst natuurlijk, hoewel deze natuurlijk geweldig was. Maar ook de sfeer tussen leerlingen onderling en tussen leerkrachten en leerlingen zat voelbaar goed tijdens dit gezamenlijk project voor het goede doel. Deze mooie jaarlijkse traditie zal hopelijk de leerlingen van het Damiaaninstituut altijd de kans geven om hun steentje bij te dragen en zich daarbij ook nog eens goed te amuseren. Of om het met een Latijnse spreuk te zeggen: Utile Dulci.


Klik hier voor een diashow (6 foto’s)

This entry was posted in Events and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *