Groe(n)ten uit Balen

Wat bij de ‘gewone mensen’ nostalgie heet, heet in het onderwijs ‘context socio-economische samenleving’ en ‘vergelijkende literatuurstudie’. Toen enkele leerkrachten van ‘in de 50’ de film ‘Groenten uit Balen’ hadden gezien, besloten ze dat de leerlingen de verfilming van het boek van Van den Broeck moesten gaan bekijken. Daags voor de paasvakantie trokken alle leerlingen van de derde graad vol verwachting naar Utopolis.
Deze activiteit was geen losstaand project; in heel wat klassen en vakken ging er een uitgebreide voorbereiding aan vooraf.

Groe(n)ten uit Balen
In de lessen Nederlands werd er een project opgestart over het neonaturalisme en moesten de leerlingen van 6ACD (Latijn – wiskunde-wetenschappen – economie – moderne talen) het originele script van ‘Groenten uit Balen’ lezen. Zij hebben ook de theorie van het oorspronkelijk naturalisme gezien en die toegepast op ‘Het gezin van Paemel’ . Vervolgens moesten ze daags voor de filmvoorstelling een scène spelen uit het boek. De meeste leerlingen leefden zich erg in in hun rol, ze vermomden zich en pasten hun taal aan. Er werd ook een programmafolder ontworpen waarin elk groepje zijn interpretatie van het stuk moest toelichten en deze vergelijken met de ontstaansgeschiedenis. Een lessenpakket van Klasse werd gebruikt om de historisch-sociologische context toe te lichten in de lessen geschiedenis. Ten slotte moeten de leerlingen ook alle verhaaltechnische aspecten kunnen bespreken op het examen Nederlands en de vergelijking maken tussen film en toneel.

Groe(n)ten uit Balen
Ook in de lessen PAV werd er gewerkt rond de film en werden concrete vragen gesteld: welk is de rol van de vakbond bij een staking? hoeveel kostte een huis in de jaren ’70 en hoeveel vandaag? wie had vroeger (vaste!) telefoon? Zijn er vandaag nog gezondheidsproblemen in de streek rond de fabriek?
Iedereen zal merken dat net nu oranje weer een modekleurtje is en dat geometrische motieven in stoffen toen en nu ‘in’ zijn. Worden we dan toch niet oud?!

Groe(n)ten uit Balen

Groe(n)ten uit Balen


Klik hier voor een diashow (35 foto’s)

This entry was posted in Events, Nederlands, Taal and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *