Naar Val-Dieu en Blegny

Op 12 maart maakten de leerlingen van 5P een uitstap naar de abdij en brouwerij van Val-Dieu en de mijn van Blegny.
Quinten Verschueren schreef speciaal voor DIABLOG het onderstaande verslag. Hartelijk dank, Quinten.

We vertrokken om 8.30u. met de bus. Na niet te veel file en kleine kronkelwegjes komen we aan in de abdij van Val-Dieu. Direct na het uitstappen begonnen we aan de rondleiding. Na een interessante uitleg over de geschiedenis van de abdij vertrokken we richting het brouwerijgedeelte van de abdij. Het stonk daar wel, maar door de uitleg van hoe het bier gebrouwen werd viel de reuk nog mee. Verder lieten ze ons de machine zien die het bier in flessen deed en nieuwe tanks die pas nieuw waren van dit jaar en waarmee ze de capaciteit van de brouwerij willen verdubbelen over een paar jaar. Na de uitleg kwam het deel waar de meeste mensen op wachten: het proeven van het bier samen met een blokje kaas dat ook in Val-Dieu gemaakt is. Na het proeven kon je in het winkeltje flessen kopen, kaas of een souvenirtje. Toen was het tijd om naar de volgende stop te gaan, allemaal in de bus en op naar de mijn Blegny.

Mijn van Blegny
We kwamen aan bij de mijn na weer een doolhof van kronkelwegjes. Nadat we uitgestapt waren mochten we gaan eten in een grote picknickzaal met daar een klein frituurtje in. Na het eten (12:55) startte de rondleiding.
Na een filmpje over de geschiedenis van steenkool en de oorzaak van het sluiten van al die mijnen was het tijd.

We gingen echt ondergronds in een mijnschacht aan 4 m/sec. in een typische mijnlift. In de schacht kregen we een heel leerrijke uitleg over de omstandigheden van toen en het gereedschap dat ze toen hadden om het zware werk uit te voeren dan gingen we nog dieper met de trap die er alleen was aangelegd voor de toeristen. Naast de trap liep er een sleuf van 40cm hoog waar men in die tijd in moest afdalen na een tijdje gingen we terug omhoog waar ik serieus geschrokken was.

Mijn van Blegny
We schoten tegen 4 m/sec. uit de grond maar we stopten niet. Maar al snel had ik het door. Ongeveer 7 meter boven de uitgang van de lift was het verwerkingsgedeelte van de mijn waar de kool werd gescheiden van de gewone steen en per grote werd gesorteerd. Eenmaal terug beneden deden we de vestjes uit en de helmen af en gingen naar de bus.
Met een kleine omweg naar de speeltuin!

In de speeltuin

In de speeltuin
Na weer een rit zonder file kwamen we aan in Aarschot en stapten na een bewogen dag uit.


Klik hier voor een diashow (33 foto’s)

This entry was posted in Binnenland, Excursie, Technologie and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *