Invloed van gsm-straling

Omdat DIA een school is die ‘sterk in wetenschap en slim in technologie’ is, worden er regelmatig sprekers uitgenodigd die actuele onderwerpen ivm deze thema’s belichten. Op vrijdagavond 2 december stond prof. dr. Ir. Guy Vandenbosch op het bijzonder stijlvol versierd podium van de oude kapel om aan een 50-koppig geïnteresseerd publiek te spreken over de invloed van gsm-straling. Het onderzoeksdomein van deze prof aan de KULeuven omvat het gebied van elektromagnetische theorie, elektromagnetische computerberekeningen, planetaire antennes en schakelingen, elektromagnetische straling en compatibiliteit. Ondanks al deze grote titels slaagde hij er zoals een goede leraar in om op een goed verstaanbare wijze de wetenschappelijke gefundeerdheid van een aantal uitspraken over gsm-straling te ontkrachten of te bevestigen.
Als je weet hoe het gsm-netwerk in elkaar zit en enige notie hebt van elektrische en magnetische velden, begrijp je dat de intensiteit van die straling vooral te wijten is aan de minimale afstand tussen het toestel en het lichaam en niet zozeer aan het vermogen. Een mobieltje geeft ‘in the worst case’ 7000 X meer straling dan een mast, terwijl men in de algemene opinie veel meer heisa maakt van de mast dan van het toestelletje!
Volgens de prof is er nog altijd onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat gsm-straling negatieve gevolgen heeft op het lichaam. Wanneer journalisten hem op z’n gsm bellen om zijn mening te vragen over het onderwerp, vraagt hij hen echter onmiddellijk terug te bellen op z’n vast telefoonnummer! Hij is er immers van overtuigd dat op termijn duidelijk zal worden dat de straling positieve of negatieve biologische gevolgen heeft voor ons lichaam.
Om deze mogelijke invloed te beperken huldigt men algemeen het ALARA-principe (As Law As Reasonally Achievable”. Zelf pleit hij echter voor het ALATA-principe (As Low As Technically Achievable). Zo moet er bv gestreefd worden naar een scheiding tussen een binnenshuis- en buitenshuisnetwerk of de plaatsing van veel meer kleine zendmasten met een laag vermogen. Gelukkig is de huidige Belgische norm één van de beste van de wereld (!):
In België is de huidige veiligheidsnorm voor straling van basisstations 0.02W/kg. Gsm’s produceren echter tot 2 W/kg…
10.000.000 gsm-toestellen in België bewijzen dat we niet meer zonder kunnen! Moeten we echter ‘zomaar’ verder bellen? Het toestel bij het opnemen verder van je hoofd houden, minder lang bellen, soms al eens niet bereikbaar willen zijn: kleine tips die helpen om ons lichaam op termijn gezonder te houden!
De jongens en meisjes van 6 secretariaat verzorgden tijdens deze avond het onthaal, presenteerden de bindteksten, zorgden voor de receptie, vooraf ontwierpen zij de folder. Een vakoverschrijdende activiteit die veel bijval kende. Ook de brochure die de organiserende leerkrachten Luc Vangenechten en Kristel Schoutens werd door de bezoekers erg op prijs gesteld.

This entry was posted in Events, Technologie, Wetenschap and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *