4E: uitwisseling met Crotono

Zaterdagmiddag rond een uur of twee arriveerde er een bus vol Italianen aan het W-blok, onze vrienden uit Crotone waren gearriveerd. Onder een stralende zon stapten ze uit en zochten ze hun Belgische host, het was het begin van een warme, leuke maar ook vermoeiende uitwisselingsweek.
Maandagochtend begonnen we eraan, direct een trip naar Gent. Het weinige verkeer op de weg (2 mei, sommigen moesten niet gaan werken) zorgde ervoor dat we al om 10.00u in Gent arriveerden, waar de brandweer al een slachtoffer uit het Belfort moest redden. Iemand zat vast boven in de toren en werd met een brancard langs buiten naar beneden gebracht. Een half uur later zouden we zelf boven op het belfort uitkijken op het mooie Gent. Na een bezoekje gebracht te hebben aan de Sint Baafskathedraal en het Belfort ging het richting Graslei waar de bootjes aangemeerd lagen. We waren een half uur te vroeg op de afspraak waardoor onze Italianen er dan maar alleen op uit trokken en allen een half uur later terugkwamen met elk een pak Belgische frieten. Het was toch een mooi zicht, zo’n bootje vol met Italianen elk met zijn bakje frieten. In de namiddag stond het Murder Mystery spel in het Gravensteen op het programma. Via een rondleiding in het Gravensteen waarbij er verhalen verteld werden, moesten de leerlingen goed opletten. Hierdoor konden ze namelijk tips verzamelen om uiteindelijk het moordwapen te vinden. Van moordwapens gesproken: het Gravensteen herbergt een heel arsenaal aan wapens en foltertuigen die destijds in het kasteel gebruikt werden.

Dinsdag bezochten we eerst de mijn in Blègny. Echt een aanrader voor al wie een gedacht wil hebben hoe het leven van een mijnwerker er destijds uitzag. Na onze mijnwerkersplunje aangetrokken te hebben daalden we af in de mijnschacht. Via een anderhalf uur durende tocht kwamen we te weten hoe steenkool ontgonnen, vervoerd, gewassen en gesorteerd werd in de mijn. Na de middag ging het richting Monschau waarbij we eventjes een stop maakten aan de oudste stuwdam van Europa: de Gileppe. In Monschau aangekomen, werden we verwacht in de mosterdmolen. In deze authentieke mosterdmakerij (mosterdfabriek klinkt zo raar) wordt de mosterd nog steeds op een ambachtelijke manier gemaakt. Ze hadden maar liefst 20 verschillende soorten mosterd waar we van mochten proeven. De Italianen trokken maar gekke bekken bij het proeven maar de heer Goossens tastte smaakvol toe met zijn verfijnde smaakpapillen. Nadien ging het nog richting stad, waar iedereen de pittoreske vakwerkhuisjes bewonderde.
Woensdag lastten we een rustdag in, geen uitstap maar wel een Belgische les. Elke Italiaan volgde zijn host naar een les bij ons op school, dit hadden ze nog nooit meegemaakt denk ik, zo stil in de klaslokalen. Na een kennismaking over België, aan de hand van een powerpoint en een paar filmpjes, trokken onze leerlingen hun sportkledij aan voor een vriendschappelijke voetbalwedstrijd. België – Italië eindigde uiteindelijk op 4-3 (hier kunnen de rode duivels nog iets van leren).
Brussel mochten we natuurlijk niet overslaan en dus reden we donderdag richting Jubelpark. Eens geparkeerd gingen we te voet verder naar het Europees parlement. Na een zeer uitgebreide uitleg (sommige Italianen vielen letterlijk in slaap-) mochten we de grote sprekersruimte binnen. Spijtig maar onze eigenste president was niet aanwezig. Na een picknick in het Jubelpark ging het richting koninklijk paleis waar de bus ons dropte. Te voet gingen we verder doorheen het Warandepark langs de wetstraat en de Sint Goedele kathedraal om uiteindelijk te eindigen op de grote markt. Manneke Pis mocht natuurlijk niet ontbreken maar de Italianen hadden hem toch groter voorgesteld (zijn gestalte weliswaar).
Vrijdag de laatste dag en dan nog wel de sportiefste. Met de lijn richting studentenstad, Leuven. Van hier gingen we te voet over de Bondgenotenlaan, langsheen de universiteitsbibliotheek doorheen het park naar het graf van Damiaan. Verder nog eventjes genieten van de rust in het kruidtuin en dan naar de langste toog van het land: de oude markt. We spraken terug af om 13.00u aan de kotmadam om vanaf hier in groep naar sportoase te stappen. De Belgen natuurlijk altijd voorop en de Italianen nog steeds slenterend achteraan. Eens aangekomen in het zwembad had iedereen terug energie in overvloed en kon iedereen zich uitleven op de glijbanen, bubbelbaden of het stoombad. Na een verkwikkend “zwem”bad namen we terug de overvolle bus (307 is geen goed idee op een vrijdagnamiddag) richting Aarschot waar we dan ’s avond ons buikje goed rond aten tijdens de fare well.
Het was een fantastische week die mede werd gemaakt door de volgende collega’s: Martine De Tremmerie, Diane Andries, Bert Michiels, Raoul Goossens, Yvan Borgers en Karolien Van Gronsveld.
Bedankt en misschien tot volgend jaar in een andere uitwisselingsweek!

VDAB

Start de diashow
Klik op de afbeelding om de diashow te starten!

This entry was posted in Bezoekers, Binnenland, Excursie, Uitwisseling and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *