Europees Minister President Van Rompuy in Aarschot

De Aarschotse Schepen van Europese Zaken en Onderwijs, Dhr Frans Deboes, nodigde Herman Van Rompuy uit om de laatstejaarsleerlingen van alle Aarschotse scholen toe te spreken op vrijdagnamiddag 6 mei. Tweehonderd leerlingen van het Damiaaninstituut kregen de unieke kans om aanwezig te zijn bij deze unieke gelegenheid. De “Voorzitter van Europa” wist zonder problemen de 1100 aanwezigen van 14 uur tot 15.30 uur te boeien. De geschiedenis van de Europese Gemeenschap vanaf de tweede wereldoorlog over de  Gemeenschap van Kolen en Staal, de invoering van de Euro tot de recente inval in Libië passeerden de revue. Het bleef opmerkelijk rustig in de zaal omdat de belangrijkste man van Europa zijn uiteenzetting doorspekte met anekdotes over een gesprek dat hij dezelfde morgen nog had met straatarme Aziaten of de recente beslissing in het Parijse Elysée om Lybië te behoeden voor moorddadige aanslagen door het Kadaffiregime.

In een tweede deel mocht één leerling van elke Aarschotse school een vraag stellen aan Dhr Van Rompuy. In DIA hadden de leerkrachten geschiedenis alle 6de jaars aangezet om een vraag te formuleren. Uiteindelijk viel de eer toe aan Elias Colenbunders van 6 G (elektromechanica). Hij wilde weten of “er een kans bestaat dat België dezelfde moeilijkheden zal hebben als Griekenland of Ierland, zeker nu een regeringsvorming zolang duurt.” Het antwoord was hoopgevend: de economische toestand in België is, ondanks alles, zeer positief mede door onze organisatie in gewesten, gemeenschappen, provincies en gemeentes. Een eensgezind Europa zal uiteindelijk borg staan voor een overleven van de crisis.

Na een uitgebreide fotosessie o.a. met mensen uit Betekom en Begijnendijk (de regio waaruit de president afkomstig is!), mocht een oud-leerling van DIA, Anneke Hermans, die nu journalistiek studeert aan de Erasmus Hogeschool, nog een uitgebreid interview afnemen met de speciale gast (zie laatste foto).

Er werd dit jaar geen uitgebreid politiek debat georganiseerd in DIA; deze unieke ontmoeting die aangeboden werd door het Aarschotse stadsbestuur zal echter zeker evenveel indruk gemaakt hebben op de leerlingen. Vele uren geschiedenisles of PAV werden vervangen door deze boeiende uiteenzetting van Herman Van Rompuy. Europa is voor elke DIA-leerling een stukje minder “ver-van-mijn-bed-show” geworden!


Klik hier voor een diashow (13 foto’s)

This entry was posted in Events. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *