Ecoman 1 maart 2011

Al enkele weken waren de leerlingen van 6D (economie-moderne talen) bezig met het bedrijfsspel ‘ecoman’. De fictieve onderneming ECOMAN bestond al tien jaar maar zijn managementteam was dringend aan vernieuwing toe. Het was dus aan ons om als echte bedrijfsmanagers beslissingen te nemen in verband met het beleid van de onderneming.
Allereerst werden we in twee groepen verdeeld waaruit twee nieuwe ondernemingen ontstonden: ‘Solaris’ en ‘Sun Power Panels’. In de eerste fases van het spel werd onze economische kennis gepeild. Hierna werden we ondergedompeld in de werking van het bedrijf en de markt van zonnepanelen.
In level negen en tien was het de beurt aan 6D om hun economische kennis om te zetten in concrete doelstellingen. Dit aan de hand van vergaderingen waarin elke leerling een bepaalde functie had, er was een algemene directeur, een personeelsdirecteur, een financieel directeur, een directeur productie, een marketingdirecteur en een directeur logistiek.
En op 01-03-2011 was het dan eindelijk zover, de eindronde van het bedrijfsspel. We begonnen de dag om half 9, en iedereen wachtte in spanning om de resultaten te zien van de beslissingen die ze voor boekjaar elf hadden gemaakt. We werden begeleid door mevrouw Tine Casteele, en zij lichtte ons in over wat onze ondernemingen hadden bereikt. Door een concurrentieanalyse konden we ons met de concurrentie vergelijken. Naast onze eigen ondernemingen was er ook nog een derde onderneming, de computeronderneming ‘Suntech’.

Na een conjunctuurbericht gingen we terug aan de slag om de beslissingen voor boekjaar twaalf te maken (onder het toeziende oog van mevrouw Overmeer). Maar de leerlingen kregen te maken met een extra probleem. Doorheen de dag moesten ze nog een beleid ‘duurzaam ondernemen’ uitdenken omdat de media slecht nieuws over hun had gelekt.
In een ontspannen sfeer werden de resultaten van boekjaar twaalf meegedeeld. Nu was het aan ‘Solaris’ en ‘Sun Power Panels’ om hun uiteindelijke beslissingen te maken. Daarna informeerden de bedrijven, via een presentatie, de stakeholders over het project ‘duurzaam ondernemen’ en de oplossingen die zij uitgedacht hadden.
Tot slot, het moment van de waarheid. Wie heeft de meeste winst gemaakt, wie heeft de beste beleidsbeslissingen gemaakt, wie heeft de milieupremie gewonnen, en hebben de ondernemingen hun doelstellingen bereikt? Kortom, de twee managementteams zaten in spanning te wachten.
Het resultaat: ‘Sun Power Panels’ was de verdiende winnaar van de milieupremie, maar het bleek dat de beleidsbeslissingen van ‘Solaris’ het meeste marktaandeel opleverden, en de grootste winst.

Evelyne van Rompay en Elien Goris

Ecoman

Ecoman

Ecoman

Ecoman

Ecoman

Ecoman
Klik om te vergroten.

This entry was posted in Economie, Events and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *