DIA CNC-COMPETENTIECENTRUM

Het Damiaaninstituut is al enkele jaren partner in het CNC-competentiecentrum Vlaams-Brabant. Dat betekent dat heel regelmatig leerkrachten van andere scholen kennis opdoen i.v.m. CNC (= computer numerical control) in de goed uitgeruste lokalen van onze school. CNC is als zoveel technische vernieuwingen ontstaan uit een militaire behoefte. De Koreaanse Oorlog (1950-1953) heeft de ontwikkeling sterk versneld doordat er grote vraag was naar zeer nauwkeurige onderdelen van vliegtuigen en wapensystemen. Dankzij CNC konden geheel nieuwe verspaningstechnieken ontwikkeld worden. De vormgeving van allerlei dagdagelijkse voorwerpen als GSM’s of blisterverpakkingen komt tot stand dankzij deze computergestuurde productietechniek.

Vanmiddag vond de certificatieplechtigheid plaats waarbij diploma’s werden uitgereikt aan de leerkrachten van Vlaams-Brabant die, onder andere in DIA, nascholingstrajecten binnen CNC-cc volgden. Directeur Guy Prenen sprak de groep directeurs en leerkrachten van andere nijverheidsscholen toe. “Jonge adolescenten met een goed ontwikkeld abstraherend vermogen en met een meer dan gemiddeld wiskundig inzicht komen vrijwel automatisch terecht in een studierichting van het algemeen vormend onderwijs. In een uitzonderlijk geval wordt zo’n leerling verwezen naar een studierichting in het technisch onderwijs op basis van zijn interesse in technologie en zijn goed ontwikkeld probleemoplossend vermogen. (…) Want de jongere die verstandig is, die een hoog niveau van abstractie aankan, die kickt op analytisch, probleemoplossend denken en die alles wil weten van techniek en technologie; zo’n jongere hoort thuis in het technisch onderwijs. Zo’n jongere krijgt zeker in het technisch onderwijs de kans om zijn competenties optimaal te ontwikkelen en te werken aan zijn toekomst. De nijverheidsscholen zullen alles in het werk moeten stellen om zo’n jongeren aan te trekken.” Dir Prenen benadrukte hierbij de rol van een goede studie-oriëntering bij de basis: het komt erop aan bij een 12-jaar de vonk voor techniek en technologie te ontdekken en die ook brandende te houden. Dankzij enthousiaste en bekwame leerkrachten kunnen de technologische competenties van jonge mensen ontwikkeld worden.

Dhr Brion, woordvoerder van Vlaams Minister van Onderwijs, Pascal Smet, beaamde in zijn toespraak de woorden van Dir. Prenen, maar voorspelde dat het nijverheidsonderwijs pas tegen 2020 terug op z’n volle waarde zal geschat worden als de onderwijsvernieuwingen zullen afgerond zijn en de maatschappij zal inzien welke de ware troeven zijn van het technisch onderwijs.
Deze certificatieplechtigheid zette het Damiaaninstituut op het kruispunt van de Vlaams-Brabantse wegen die leiden naar herwaardering van het technisch onderwijs. Het CNC-competentiecentrum is een uithangbord voor de technologische en algemene competenties die het Damiaaninstituut wil losmaken bij jonge mensen.


Klik om te vergroten.

This entry was posted in Events, Technologie and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *