4E – laatste dag in Polen

Vandaag bezochten we de zoutmijn (Kopalnia Soli) in Wieliczka. Ongeveer 700 jaar geleden werd de mijn voor het eerst in gebruik genomen. Momenteel wordt ze voornamelijk als museum gebruikt. Met de zoutontginning is men ongeveer 15 jaar geleden gestopt.

Princes Kinga is de patroonheilige van deze zoutmijn. De legende vertelt dat Kinga, een Hongaarse princes, van haar vader een zoutmijn cadeau kreeg. Ze verloor echter haar ring in deze zoutmijn, in Hongarije. Jaren later werd deze ring, als bij wonder, opgegraven in de zoutmijn in Polen. Vanwege deze mirakuleuze gebeurtenis werd Kinga de patroonheilige van deze mijn.

Op 135 m diepte werd door een 3-tal arbeiders, een kapel gebouwd. Zelfs de luchters zijn van zoutkristallen gemaakt. Wonderlijk. In deze kapel worden regelmatig huwelijken ingezegend en in de feestzaal, op dezelfde verdieping, worden recepties en feesten georganiseerd, We vonden het dan ook de geschikte plaats om Jens zijn verjaardag te vieren. Zowel “sto lat” als “happy birthday” werden voor hem gezongen en gepaste geschenkjes werden voorzien.

Na de middag bezochten we in Kazimierz o.a. de fabriek van Oscar Schindler, naar de gelijknamige film “Schindlers’ List”. De fabriek is men volop aan het renoveren en aan ’t inrichten als museum. We hebben dus enkel de buitenkant kunnen bekijken. Ook andere plaatsen die in de film voorkwamen hebben we bezocht o.a. de apotheek waar de Joden een document “onmisbare werkkrachten” kon bekomen, de omgeving waar een kind-soldaat een meisje onder een trap verstopte.

Ter nagedachtenis werden op het plein een aantal “lege” stoelen geplaatst. Het is een kunstwerk waarbij elke lege stoel een onbekend persoon, een leegte, symboliseert.

Deze avond zullen we onze valies al terug inpakken want op de valreep heeft men nog een bezoek kunnen regelen naar Auschwitz. We vertrekken dan wel vroeger dan voorzien (07u00) en rijden van daaruit onmiddellijk verder naar de luchthaven in Katowice. En als alles mee zit, zijn we morgenavond rond 18u30 terug in DIA. Dit is dus meteen de laatste bijdrage op de diablog.

L. Vangenechten


Click here for a slideshow – Klik hier voor een diashow (57 pics)

This entry was posted in Buitenland and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *