4E in Krakau – dag 5

De vijfde dag is goed verlopen. Begeleiders Martine en Luc meldden DIABLOG:

“Normaal zouden we vandaag een bezoek brengen aan het concentratiekamp van Auschwitz, maar omwille van de overstromingsproblemen hadden we een alternatief programma:
– Wadowice: de geboorteplaats van Jozef Karol Wojtyla (paus Johannes Paulus II). Hij woonde er op een gedeelte van de eerste verdieping van een herenhuis, vlak naast de kathedraal waar bij gedoopt is en later priester was.
De paus was een zeer sportieve man. Hij trok vaak naar Zakopane om te skieën.
Zijn lievelingsgebakje was Kremowki. Later trok hij naar Krakau waar hij eerst studeerde en later bisschop werd.
Kalwaria Zebrzydowska: een heiligdom gesticht door Nicholas Zebrzydowski, een pater franciscaan. Bij deze abdij hoort 12 km lange kruistocht met per statie een kapel gebouwd rond het thema van die statie. Sommige kapellen zijn voorzien voor 100 mensen.
Lagieniki: het oude gedeelte behoort toe aan een kloostergemeenschap van zusters. Vroeger kreeg één van de zusters herhaaldelijk visioenen waarbij ze een beeld van Christus zag waar vanuit het hart blauwe en rode op de grond vielen: het symbool van water en bloed.
Het nieuwe deel werd gebouwd wanneer paus Johannes Paulus II zijn 20-jarige ambtstermijn vierde. Het is nu een belangrijke ontmoetingsplaats voor pelgrims van over de hele wereld.

Morgen rijden we naar Zakopane in het Tatragebergte.

PS. Het overstromingsgevaar in Krakau is geweken, het waterpeil is behoorlijk aan ’t zakken.”


Klik hier voor een diashow – Click here for a slideshow (22 pics)

This entry was posted in Buitenland, Excursie and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *