Kunstgreep

Zondagvoormiddag 7 maart zat de oude kapel weer nokvol voor het aperitiefconcert van Kunstgreep in het Damiaaninstituut. Bijna 300 mensen luisterden naar de muzikale interpretaties van jazznummers door de “Jazzisfaction Big Band”, geleid door Jos Moons, muziekleraar in de school. Het was boeiend te zien hoe de dirigent het 18-koppige orkest coachte: kleine vingeraanwijzigingen, een kronkel met z’n been, een grimas op z’n gezicht, een schwung met z’n hele lijf hielpen de muzikanten de juiste melodie en maat te vinden. Zelfs als je vond dat al dat metaalgeweld van koperen blaasinstrumenten te hevig was, kon je niet anders dan genieten van de uitleg die de dirigent tussen de nummers gaf. Een jazzversie van het lied “La solitude” van Gilbert Bécaud beschrijven als een impressionistisch schilderij kan niet iedereen!

Nadien werd iedereen vergast op lekkere hapjes en drankjes. Al keuvelend en bewonderend schuifelden de bezoekers nadien voorbij de tentoongestelde kunstwerken. Heel wat schilderijen en beeldhouwwerken kaderden in het thema “technologie”. In de openingsspeech van het aperitiefconcert werd de link gemaakt tussen techniek, technologie en kunst: als je nadenkt over techniek, erover fantaseert en ermee creëert, bekom je technologie. Als je daarmee ook nog een hoger doel nastreeft en er een hart en schoonheid in steekt, heb je kunst.

Een week lang bezoeken alle leerlingen de tentoonstelling a.d.h.v. vragen en/of creatieve opdrachten. De klassen van de eerste graad volgen een workshop bij een kunstenaar. Iedereen komt op die manier op een laagdrempelige manier in contact met kunst. Leerlingen maakten ook zelf kunst: Op de foto’s: de leuke koele snoet van 5 T en het reuzenmozaïek van 1 DE, muziekleraar Jos Moons met z’n Jazzisfaction Big Band.


Klik hier voor een diashow.

This entry was posted in Events, kunst and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *