Ssst… hier rijpt den Duvel

Op een zonovergoten donderdag 7 mei trokken we met de leerlingen van 6P (elektrische installatietechnieken) en 7B (stuur- en beveiligingstechnieken) op bedrijfsbezoek met als hoogtepunt de brouwerij Moortgat in Breendonk.
Dit familiebedrijf is aan een fikse opmars begonnen om zijn marktpositie in België en de rest van de wereld te verstevigen. Zo hebben ze vorig jaar het failliete bedrijf Liefmans over genomen waardoor de bekende kriek nu naast de Duvel ligt te rijpen.
Om de stijgende capaciteit aan te kunnen, heeft de familie Moortgat enkele jaren geleden de meest moderne bottelarij van België ingeplant in de oude bedrijfsgebouwen.

Meer dan 60.000 flesjes per uur passeren er de verschillende fases in het bottelproces. Buiten het feit dat Duvel een lekker bier is, is dit voor ons extra interessant omwille van de aanwezige automatiseersturingen: kwaliteitscontrole met visiesystemen en talloze sensoren. Alles netjes op tijd gestuurd door honderden PLC’s en industriële PC’s. Daarenboven nog een supervisiepakket dat de engineers de kans geeft in te grijpen waar nodig.
Het is ongelofelijk wat er allemaal moet gebeuren op een fractie van een seconde.
Om nog maar te zwijgen van al de procescontroles die worden uitgevoerd voor het geval er iets zal mislopen: brede stations bufferen de flesjes als een deel van de installatie uitvalt om het tijdverlies tot een minimum te beperken.
Door deze indrukwekkende installatie zouden we nog vergeten dat het bier bij Moortgat ook zelf gebrouwen en gelagerd wordt.
Dit deel van de installatie stond omwille van de HACCP-norm in een nieuw gebouw achter glas.
Wel jammer dat we van de verschillende stadia van het bier in wording dus niet konden proeven.
Na de rondleiding werd dit wel goed gemaakt in het bezoekerscentrum waar we van onze ervaren gids Brigitte een nauwgezette demonstratie kregen van hoe een Duvel correct moet geschonken worden.

En omdat het een studiereis was, moesten we natuurlijk de vakkundigheid onder de knie krijgen door zelf te oefenen in het inschenken.
Werkplekleren of zoiets noemde onze leraar dat, alleszins het was echt genieten op het terras met één pintje Ssst…
(De leerlingen van 6P)

This entry was posted in Binnenland, Excursie, Technologie and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *