Eén dag niet

Voor meer foto’s: kijk op onze Facebookpagina.

Eind oktober, de periode dat we de dagen met rassenschreden zien korter worden, het tijdstip waarop we in een ander “bioritme” komen. We beseffen dat de zomer en de zonnige dagen weer voor een tijdje in de kast verdwijnen.
Doch voor sommigen, degene die wij in 7B Stuur- en beveiligingstechnieken de “anderen van aan de andere kant van de meet” noemen, worden wakker. Uit statistieken kunnen we afleiden dat het aantal woninginbraken na het omschakelen naar het winteruur weer exponentieel gaat stijgen. Bij het terug omschakelen naar het zomeruur in het voorjaar zal dit gelukkig weer terug dalen. In de Wiskunde zouden we zeggen dat het aantal woninginbraken omgekeerd evenredig is met de lengte van de dag.
Ieder jaar, tijdens de laatste volle week van oktober werken wij met 7B in samenwerking met de lokale politie en preventiedienst van de Stad Aarschot mee aan de “1 dag niet” preventiecampagne tegen woninginbraken. De beveiligingsprincipes die we tijdens de lessen zien worden dan uitgedragen naar het grote publiek. Zowel de basisregels van beveiliging zoals de organisatorische en fysische beveiligingsmaatregelen komen dan aan bod. De elektronische maatregelen (alarmsystemen) worden ook aangehaald, echter wel in mindere mate omdat volgens de beveiligingsfilosofie de twee voorgaande prioritair zijn en dus eerst in orde moeten zijn, wat bij heel wat woningen niet het geval is. Bij “1 dag niet” ligt het accent op eenvoudige vrij goedkope hulpmiddelen om je veiligheid thuis te verhogen.
Gewoonlijk houden wij op de donderdagmarkt een sensibiliseringscampagne naar een bepaald doelpubliek. Vanuit de provincie Vlaams-Brabant werd er dit jaar geopteerd voor het doelpubliek van jonge bouwers en verbouwers. Hierbij kwamen we tot de conclusie dat je dit doelpubliek niet gaat bereiken op een markt die donderdagvoormiddag plaats vindt. Voor ons leek een zaterdag ons een veel beter moment om onze sensibilisering te laten doorgaan. Omdat je bouwers en verbouwers eerder gaat terugvinden in de buurt van een doe-het-zelf zaak i.p.v. in het centrum hebben we in overleg met politie geopteerd om onze stand op te bouwen aan de ingang van “Gamma” op het nieuwe winkelcomplex aan de Herseltsesteenweg. De handelaars aldaar konden het echt wel appreciëren dat er die dag veel “blauw” aanwezig was, en hadden er die dag het volste vertrouwen in dat er tijdelijk minder winkeldiefstallen zouden zijn.
Het voornemen om dit evenement op een zaterdagvoormiddag tijdens de herfstvakantie te laten doorgaan was voor de meerderheid van onze leerlingen van Stuur- en Beveiligingstechnieken geen onoverkomelijk probleem. In de opleiding tot beveiligingstechnicus leren we onze leerlingen om met andere ogen te kijken en ook “niet beveiligingspubliek” de ogen te laten openen. Natuurlijk is dit voor de leerlingen een leermoment om met hun kennis naar buiten te komen. De eerste gesprekken met het doelpubliek lopen nu eenmaal moeizaam.
Gaandeweg worden ze wat zelfverzekerder en worden die gesprekken meer ontspannen.
Voor deze sensibiliseringsactie verdienen onze leerlingen van 7B echt wel een pluim.

WVDS

This entry was posted in Binnenland, Events, Excursie, STEM, Technologie and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *