Damiaanstrip

Klik om te vergroten!

Woensdag 11 oktober, exact 8 jaar na de heiligverklaring van Damiaan, kwamen heel wat leerkrachten van het Damiaaninstituut en vele sympathisanten samen voor de presentatie van het stripboek “Getekend Damiaan”.
De auteurs zijn geen onbekenden voor de school: de tekeningen zijn van de grote striptekenaar Jan Bosschaert, de tekst van godsdienstleerkracht en parochiaan van Bergvijver, Bart Maessen.
Samen werkten zij twee jaar lang aan het script en de tekeningen.
Deze Damiaanstrip vertelt het indrukwekkende levensverhaal van Damiaans tocht, van Tremelo via Leuven en Parijs naar de Hawaï-eilanden. Door zijn inzet gaf hij een stem aan de stemlozen, was hij solidair over grenzen van nationaliteit, huidskleur, geloof en levensbeschouwing heen, was hij mensenrechtenactivist avant la lettre en –als geen ander- navolger van Christus.

De presentatie van het boek vond plaats in het Damiaancentrum in Leuven. De eerste exemplaren werden overhandigd aan pater Gilbert De Decker, provinciaal van de Vlaamse gemeenschap van de picpussen, en pater Jan Munsters, overste van de Nederlandse paters. Deze laatste deed een korte opmerkelijke speech.
Ruben Boon, projectleider van Damiaan Vandaag en medeauteur van de strip, stelde de twee paters voor als ‘peters van de strip’. De Nederlander pikte in op deze thematiek: hij zag het stripverhaal als een baby.
Het feit dat hijzelf vooraf al een inkijk had gekregen in de tekeningen beschreef hij als een echo van het ongeboren leven. En hij zag dat de vaders van de baby heel gelukkig waren en plezier hadden beleefd … aan het maken van de baby. Hij sprak vooral zijn hoop uit dat de baby nog fel zou groeien … in de harten van iedereen.

Alle aanwezigen, en vooral de collega’s van het Damiaaninstituut, waren fier dat één van hen de heilige Damiaan weer in de kijker heeft geplaatst. Onze Damiaan zal via deze strip vele mensen bereiken: ‘van de zee tot in de Ardennen, van Brussel tot in Hawaï.’
De strips zijn in elke boekhandel te koop voor de prijs van 6,99 euro.

This entry was posted in Binnenland, Damiaan, Events and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *