7B zet een stapje in de automatiseringswereld

Klik op de foto om het album (9 foto’s) te bekijken.

Onze leerlingen van het Se-n-Se Stuur- en beveiligingstechnieken (7B) hebben een doorgedreven lessenpakket stuurtechnieken en automatisering. Als aanloop hiervan brengen we een bezoek aan DURACELL SOLUTIONS en Tuincenter THIELS in Heist-op-den-Berg.
Sturingen, PLC’s, HMI, veiligheidscomponenten, allemaal begrippen die meestal gekend zijn voor de leerlingen die instromen in onze 7B, maar hoe zit dat nu in een bedrijf? Wat doet een automatiserings-engineer en hoe gaan bedrijven om met de wetgeving rond veiligheidscomponenten?
Op 15 september trokken we naar Duracell voor een antwoord op deze vragen. Wim Wouters, de HR manager van Duracell Solutions had alles piekfijn geregeld. Na een hartelijke verwelkoming stelde Wim twee van zijn
innovatie-wizards aan ons voor die ons die voormiddag zouden begeleiden: Paul en Dieter. Na een voorstelling van het bedrijf en de organisatiestructuur van de technische diensten, was het tijd voor de hoofdschotel: het bedrijfsbezoek. Vermits we zouden doordringen tot de ingewanden van de machines, werden uitdrukkelijke afspraken gemaakt rond de veiligheidsrichtlijnen in het bedrijf. Voorzien van de nodige PBM’s trokken we dan het bedrijf in voor een leerrijk bezoek.
Wat onmiddellijk opviel was de zuiverheid van machines en omgeving. Ook de afscherming van alles wat beweegt en zorgvuldig voorzien van de veiligheidscomponenten. Omdat er diverse generaties machines in het bedrijf aanwezig zijn, konden de leerlingen kennismaken met oudere en nieuwe technologieën én de communicatie daartussen. Bedieningskasten en en machines gingen vlotjes open zodat iedereen de technische ingewanden kon zien en met de deskundige uitleg van de wizard werd alles wat toegankelijker, maar het imponerende blijft natuurlijk.
Na de boeiende rondleiding was het tijd voor de vragenronde waar toch het een en ander werd verduidelijk voor deze techniekers in spe.

Na het middagmaal zetten we koers naar Tuincenter Thiels waar we de klimaatsturing van de ‘verkoopsserre’ van naderbij konden bekijken. Een rondleiding over baren en luiken terwijl er klanten rustig aan het kuieren zijn, is niet echt evident. Een leerling had vorig jaar voor zijn GIP een schaalmodel van deze sturing gemaakt en nu konden we het in levende lijve gaan bekijken. De schaalgrootte en complexiteit is natuurlijk van een heel andere orde dan bij Duracell, maar het geeft wel een duidelijk beeld van de diversiteit van de automatiseringswereld. Bij het verpakken van batterijen kunnen honderden dingen mislopen en is de snelheid cruciaal, in deze toepassing is snelheid niet het belangrijkste en zijn ook de parameters beperkter waardoor het allemaal wat makkelijker lijkt, maar technologisch toch wel zijn uitdagingen kent.
Na een ronde door de serre met het hoofd omhoog was het tijd voor een tweede ronde om te genieten van het kleurenspel en het aanbod van het bedrijf.

Het was een leerrijke dag en ik wil dan ook al de betrokkenen van de bedrijven bedanken voor hun tijd en gepassioneerde uitleg.
Namens 7B, LV

This entry was posted in Bezoekers, Binnenland, Engineering, Events, Excursie, Technologie and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *