Een nieuw project voor 6 Industriële Wetenschappen

Startvergadering – GIP-project – industriële wetenschappen

Enkele maanden geleden werd onze school uitgenodigd door de firma Continental-Mechelen om een deel van een assemblage-machine te gaan demonteren. De machine werd oorspronkelijk ontworpen om ABS-sensoren van auto’s te assembleren. Met de onderdelen die wij gratis hebben gekregen, gaan we als afstudeerproject (GIP) een nieuwe productiemachine trachten te ontwikkelen om potloden te slijpen, te bestempelen en te verpakken. De leerlingen van Elektromechanica zullen daarna de machine ook effectief bouwen.

Op donderdag 22 juni 2017 ging onze startvergadering door o.l.v. dhr. Luc Vangenechten (leraar DIA) en dhr. Rudi Grouset van de firma Beckhoff Automation. Rudi was jarenlang actief als machinebouwer en is nu Support Engineer bij Beckhoff Automation waar hij o.a. ook trainingen en opleidingen verzorgt. Omdat de besturing van onze machine volledig met Bechhoff PLC’s zal worden uitgevoerd, is Rudi de ideale persoon om ons hierbij te begeleiden. We zijn de directie van Beckhoff Automation en Rudi dan ook zeer dankbaar voor deze samenwerking! Beckhoff verwezenlijkt open automatiseringssystemen gebaseerd op PC besturingstechniek. Het productassortiment bestrijkt industriële-PC’s, I/O- en veldbuscomponenten, aandrijftechniek en automatiseringssoftware. Deze automatiseringscomponenten zijn ook aanwezig in de machine die wij gaan re-engineeren. Teamlid Maarten Vercammen zal samen met dhr. Vangenechten, op 21 en 22 augustus, een opleiding volgen bij Beckhoff om met het ontwikkelprogramma TwinCat III te leren werken en om de verschillende componenten beter te herkennen en te gebruiken.

Tijdens de startvergadering hebben we eveneens een eerste ontwerp op papier geschetst en mogelijke uit te voeren taken opgelijst. Nu zal, zo snel mogelijk, een planning worden gemaakt met een opdeling van alle taken zoals projectleiding, software, safety-management, hardware, pneumatica en elektriciteit. Elk teamlid zal dan een deel van deze taken voor zijn rekening nemen. Op die manier hopen we een goede aanzet te hebben gegeven om ons project te doen slagen. Het zal voor ons een hele uitdaging zijn, maar we zijn er klaar voor!

Stijn F.

v.l.n.r: Dhr. Rudi Grouset (Beckhoff Automation), Maarten Vercammen, Michiel Van der Velpen, Tim Vlummens, Stijn Frederickx en Toon Michiels

 

Klik om te vergroten!

This entry was posted in Engineering, Events, STEM, Technologie, Wetenschap and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *